Завершується декларування доходів

Завершується декларування доходів

Громадяни, які отримували в 2019 році неоподатковані доходи, зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до першого липня 2020 року. Про це нагадали в головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

Відповідно до Закону України від 17 березня 2020 року за номером 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID – 19)» термін подання річної декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік продовжено до першого липня 2020 року. Відповідно громадянам необхідно не пізніше 30 червня подати декларацію про майновий стан і доходи за 2019 рік за формою, затвердженою наказом Міністрества фінансів України від 2 жовтня 2015 року за номером 859.

Обов’язок подання декларації виникає при отриманні:

— доходів не від податкових агентів, зокрема доходів від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, тощо;

— доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. Зокрема, це дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним із процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на перше січня звітного податкового року, а також інвестиційних доходів;

— іноземних доходів тощо.

Подати декларацію громадяни можуть засобами електронного зв’язку, скориставшись електронним кабінетом платника. Як правильно це зробити — у відеоуроці за номером 1, який розміщено на вебпорталі ДПС за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/5977.html.

Фото сектору комунікацій ГУ ДПС у Тернопільській області