Вагоме надходження податку на нерухомість

Вагоме надходження податку на нерухомість

Упродовж січня-лютого 2021 року власники нерухомості спрямували до місцевих бюджетів Тернопільщини 18 мільйонів 927 тисяч гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Очікувані надходження перевищені на 8,2 відсотка.

Тож територіальні громади додатково отримали один мільйон 439,2 тисячі гривень цього платежу. Порівняно з аналогічним торішнім періодом сплата зросла на два мільйони 124,3 тисячі гривень.

Основними платниками є юридичні особи. Адже частка сплаченого ними податку на нерухомість перевищує 90 відсотків. Відтак вони перерахували до місцевих скарбниць 17 мільйонів 411,1 тисячі гривень — на два мільйони 556,5 тисячі гривень більше, ніж торік та на один мільйон 685,3 тисячі гривень більше до очікуваних. Фізичні ж особи сплатили один мільйон 515,9 тисячі гривень.

Податківці нагадали, що податок нараховується на загальну площу об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток. Ставки податку встановлювалися рішеннями місцевих рад. При цьому пільгові розміри площі майна, на які не нараховується податок, складають:

— для квартири/квартир незалежно від їх кількості — 60 квадратних метрів;

— для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості — 120 квадратних метрів;

— для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), — 180 квадратних метрів.

Податкове зобов’язання з податку сплачується фізичними особами протягом шістдесяти днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Водночас, пунктом 52-5 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України ( редакції Закону України від 30 березня 2020 року за номером 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)») визначено, що об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідно до статті 266 ПКУ в період із 1 березня по 31 березня 2020 року.

Отже, у 2021 році обчислення сум податку за звітний 2020 рік з об’єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контрольним органом за виключенням періоду з 1 березня по 31 березня 2020 року.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області