Василь Карпа: «Детальніше про декларування отриманих торік доходів»

Василь Карпа: «Детальніше про декларування отриманих торік доходів»

Нині триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом 2020 року. Що саме необхідно задекларувати і в який спосіб це краще зробити під час карантину — про це всі охочі мали можливість дізнатися під час нещодавньої Інтернет-конференції в головному управлінні ДПС у Тернопільській області, яку провів начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску, податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, управління податкового адміністрування фізичних осіб Василь Карпа.

— Домовився про обмін свого складу на автомобіль. Чи необхідно буде сплатити податок?

— Із точки зору оподаткування під продажем розуміється будь-який перехід права власності на об’єкти нерухомості, крім їх успадкування та дарування. Подібне передбачено пунктом 172.8 статті 172 Податкового кодексу України. Відтак, під час проведення операцій з обміну між фізичними особами нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого майна та документа про сплату податку. Подавати річну декларацію про доходи в такому випадку не потрібно.

— Торік отримав дохід від операцій з інвестиційними активами. Сума невелика — 1650 гривень. Як подати декларацію?

— Особа, яка отримала торік дохід від операцій з інвестиційними активами як на території України, так і за її межами, має подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до першого травня, а також зобов’язана сплатити податок на доходи фізичних осіб і військовий збір до першого серпня цього року.

Водночас зверну увагу на те, що згідно з Податковим кодексом України не підлягає декларуванню та не включається загального річного оподатковуваного доходу дохід, отриманий платником податку від продажу інвестиційних активів, якщо його сума в 2020 році не перевищувала 2940 гривень.

— Чимало коштів пішло на лікування від коронавірусу. Чи можу скористатися податковою знижкою, зменшивши тим самим свій оподатковуваний дохід на ці витрати?

— На жаль, поки що ні. Пунктом один розділу XIX Податкового кодексу України встановлено, що включення таких витрат до податкової знижки можливе тільки після набрання чинності закону про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування. Тому податкова знижка по витратах, понесених платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг із лікування такого платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення за наслідками 2020 року платникам не надається.

 — Сусідка заповіла мені пай. Якщо переписуватиму його на себе, необхідно буде платити податок?

— Фізична особа, яка отримує подарунок чи спадщину від іншої фізичної особи та не відноситься до членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення, сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою п’ять відсотків від вартості будь-якого об’єкта спадщини чи подарунка. У вашому випадку для оподаткування повинна застосовуватися оціночна вартість паю, яка визначається за допомогою експертної грошової оцінки земельної ділянки. Це і буде доходом, який потрібно зазначити в річній податковій декларації.

— Назвіть, будь-ласка, ставку податку для іноземних доходів.

— Сума іноземного доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника та оподатковується податком на доходи фізичних осіб (вісімнадцять відсотків) і військовим збором — 1,5 відсотка.

— Декларацію на податкову знижку можна подати в паперовій формі?

— Звичайно. Але краще все ж подавати через електронний кабінет платника. Подання декларації в електронному вигляді — комфортний і зручний спосіб для платників податків, який економить час і, водночас, допоможе виконати рекомендації щодо дотримання умов карантину, спрямованого на запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області