Переплутали біоетанол зі спиртом…

Переплутали біоетанол зі спиртом…

Працівники головного управління ДФС у Тернопільській області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури припинили незаконну діяльність із виготовлення підакцизної продукції на виробничих потужностях підприємства — виробника спирту, яке перебуває в державній власності. Згідно з виробничою документацією підприємство здійснювало виробництво спирту етилового, який у подальшому використовувало в якості сировини для виготовлення біоетанолу, а також продукції хімічного та технічного призначення.

Технологічний процес передбачає, що при виробництві біоетанолу, який використовується для виробництва біопалива, та продукції хімічного і технічного призначення, здійснюється денатурація спирту етилового, під час якої до спирту додаються денатуруючі добавки (ацетон, бензин, гас та інші), перелік яких затверджений Кабінетом міністрів України. Додавання денатуруючих добавок є необхідним для унеможливлення використання в подальшому цього спирту у харчовій промисловості, зокрема для виготовлення алкогольних напоїв.

Однак, за результатами досліджень, проведених у ході досудового слідства, в зразках продукції, що відвантажувалася підприємством, об’ємних часток денатуруючих добавок не виявлено.

Відповідно до вимог Податкового кодексу України при реалізації спирту етилового неденатурованого ставка акцизного податку становить 126,96 гривні за один літр 100-відсоткового спирту. В той же час, при реалізації біоетанолу, а також спирту етилового денатурованого, який використовується для виробництва продукції хімічного і технічного призначення, застосовується нульова ставка акцизного податку.

Законодавством України також встановлено, що оптова реалізація біоетанолу здійснюється на підставі ліцензії на його виробництво, вартість якої становить 780 гривень на рік. Тоді як вартість ліцензії на право оптової торгівлі спиртом етиловим становить 500 тисяч гривень на рік.

За результатами санкціонованих обшуків описано та вилучено підакцизну продукцію, вміст спирту в якій становить 96—98 об’ємних одиниць, орієнтовною вартістю п’ятнадцять мільйонів гривень.

Триває розслідування.

Фото пресслужби ГУ ДФС у Тернопільській області