Сергій БАБІЙ: «Аби чогось важливого не проґавити, уважно стежте за змінами»

Сергій БАБІЙ: «Аби чогось важливого не проґавити, уважно стежте за змінами»

Нещодавно в головному управлінні ДПС у Тернопільській області відбулася традиційна Інтернет-конференція. Заступник начальника Сергій Бабій поспілкувався з усіма охочими на актуальні та проблемні для платників податків питання.

— Прийнято Закон України від 2 березня 2021 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб’єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти із значними інвестиціями в Україні». Які саме преференції пропонує законодавець платникам?

— Справді, згаданий вами Закон України за номером 1293-ІХ набрав чинності 28 березня 2021 року. Ним встановлюються тимчасові, до першого січня 2035 року, податкові преференції суб’єктам господарювання, які реалізують інвестиційні проєкти із значними інвестиціями в рамках виконання спеціального інвестиційного договору.

Право на податкові преференції, передбачені законом, є для сплати податку на прибуток підприємств. Також преференції можуть встановлювати органи місцевого самоврядування в частині плати за землю за земельні ділянки, що використовуються в рамках реалізації інвестиційних проєктів та у звільненні від податку на додану вартість.

Більш детальніше про податкові преференції можна ознайомитися в Інформаційному листі за номером 21 за посиланням https://tax.gov.ua/data/material/000/372/470234/InfoList21.pdf.

— Чого податкова не повідомляє про борги? Виявилося, що вже набігла велика сума, яку за три останні роки сплатити буде проблемно.

— Податкові органи дозволяють провести звірку сплати податків. Адже така процедура дасть можливість платникам переконатися у відсутності заборгованості перед бюджетом, а у разі її наявності — запобігти подальшому накопиченню, вчасно сплативши борг.

Перевірити стан розрахунків із бюджетом громадяни можуть у Центрах обслуговування платників за місцем реєстрації (податкової адреси), або скориставшись електронними сервісами податкової служби: у меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної  частини електронного кабінету. До речі, а ви часом не змінювали протягом останніх років своїх особистих даних?

— Коли мова йде про місце проживання, то так.

— Зауважу, якщо фізична особа — платник податків змінив особисті реєстраційні дані, наприклад: прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання (податкову адресу) тощо, то він зобов’язаний повідомити про них контрольні органи протягом місяця з дня їх виникнення шляхом подання заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб — платників податків (форма №5 ДР) або заяви про внесення змін до окремого реєстру Державного реєстру фізичних осіб — платників податків щодо фізичних осіб, які обліковуються за серією та/або номером паспорта (форма № 5ДРП).

Без оновлення своїх особистих даних фізична особа — платник податків далі може зіштовхнутися з неузгодженістю при поданні звітності, позбавляє себе можливості вчасно отримувати нагадування від податкових органів щодо обов’язкових податків, зборів (інших платежів) або наявності податкового боргу, що призведе до подальшого нарахування штрафних санкцій.

— Як повідомити про продаж підробленого алкоголю?

— Коли володієте інформацією щодо суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію підакцизної продукції з порушенням вимог чинного законодавства, скажімо, реалізація алкогольних напоїв та тютюнових виробів без застосування реєстратора розрахункових операцій, за відсутності марок акцизного податку, за цінами нижче ринкової та з ознаками фальсифікації тощо можете повідомити Державну податкову службу України (Львівська площа, 8, м. Київ, 04053) або за телефоном «Гарячої лінії ДПС» (0800)-501-007 чи (044)272-62-55.

З метою всебічного та якісного розгляду звернень громадян просимо за можливості зазначати адресу господарського об’єкту, назву суб’єкта господарювання, вид придбаної підакцизної продукції (з ознаками фальсифікації та/або відсутності марок акцизного податку) з наданням підтверджувальних документів (за наявності) або будь-яку іншу інформацію, яка може бути використана при проведенні контрольних перевірок.

— Хочемо здійснювати сплату податків за єдиним рахунком. Що для цього необхідно?

— Розрахуватися з бюджетом та фондами можливо одним платіжним документом на загальну суму. Через єдиний рахунок можна сплатити всі поточні платежі, податковий борг за ними та недоїмку з єдиного внеску, грошові зобов’язання, які визначено на підставі податкових повідомлень-рішень.

Аби перейти на єдиний рахунок, необхідно здійснити три простих кроки.

Перший — через електронний кабінет подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» за формою J/F 1307001.

Другий — отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

Третій — надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунка на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів.

Платники, які не подали повідомлення за формою J/F 1307001, продовжують сплачувати платежі безпосередньо на бюджетні/не бюджетні рахунки.

— Подали заяву на реєстрацію програмного РРО, отримали квитанцію з помилкою «Адреса розміщення ГО не відповідає реєстраційним даним». Указана ж нами в заяві адреса відповідає даним, зазначеним у повідомленні за формою 20-ОПП.

— При отриманні суб’єктом господарювання (користувачем ПРРО) квитанції з помилкою «Адреса розміщення ГО не відповідає реєстраційним даним», якщо вказана у заяві адреса відповідає даним, зазначеним у повідомлені про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою №20-ОПП, такий суб’єкт господарювання повинен повторно подати реєстраційну заяву за формою №1-ПРРО. При цьому, для забезпечення повної відповідності адреси місцезнаходження господарської одиниці необхідно в приватній частині електронного кабінету в розділі «Облікові дані платника»/«Відомості про об’єкти оподаткування» з графи «Місцезнаходження об’єкта оподаткування» скопіювати адресу та вставити її в реєстраційну заяву за формою № 1-ПРРО.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області