Дев’ятнадцять миттєвостей щастя

Дев’ятнадцять миттєвостей щастя

Ось і завершилися XXXII літні Олімпійські ігри в столиці Японії Токіо. Незважаючи на те, що збірну України представляла найменша кількість учасників за всі роки Незалежності нашої держави, їй удалося посісти шістнадцяте місце в альтернативному командному заліку, завоювавши одну золоту, шість срібних і дванадцять бронзових медалей.

Єдине «золото» до скарбнички збірної поклав борець греко-римського стилю Жан Беленюк. Минулої середи, четвертого серпня, разом із досвідченим атлетом, який змагався у ваговій категорії до 87-ми кілограмів, раділа вся країна. Втім, його, звісно, замало для традиційного командного заліку, де піднятися вище 44-ї позиції не змогли.

Того ж дня на дебютній для себе Олімпіаді ще один борець греко-римського стилю Парвіз Насібов дійшов до фіналу у ваговій категорії до 67-ми кілограмів, де завоював срібну медаль. Далі, без сумніву, варто нагадати, що кільком нашим землякам вистачило майстерності завоювати по дві медалі. Передусім плавцеві Михайлові Романчуку. Спочатку фінішував третім у вирішальному запливі на 800 метрів вільним стилем. А для завоювання «золота» на дистанції 1500 метрів йому не вистачило однієї секунди — срібна медаль, яка стала першою для наших земляків відзнакою такої проби.

Поміняти «бронзу» на «срібло» вдалося і каноїстці Людмилі Лузан. Спочатку третьою дісталася фінішу під час спринту на 200 метрів у каное-одиночці. А пізніше разом із подругою по команді Анастасією Четвериковою завоювала друге місце в запливі двійок на 500 метрів.

Двом українським красуням удалося завоювати по дві бронзові медалі і в артистичному плаванні. Мова про Марту Федіну та Анастасію Савчук. Спочатку відзначилися в змаганнях дуетів. А під завісу ігор разом із подругами Єлизаветою Яхно, Владиславою Алексеєвою, Аліною Шинкаренко, Ксенією Сидоренко і Катериною Різник — у командному виступі.

Перервемося на мить від згадок про наших віцечемпіонів, аби згадати про дзюдоїстку Дарію Білодід. Завоювавши бронзову медаль у ваговій категорії до 48-ми кілограмів, двадцятирічна дівчина стала першою спортсменкою в історії України, якій удалося завоювати нагороду у стартовий день Олімпіади. Не набагато відстали від неї зі сходженням на третю сходинку п’єдесталу пошани шпажист Ігор Рейзлін, мікстовий дует у стрільбі з пневматичного пістолета на десять метрів у складі Олени Костевич та Олега Омельчука.

Ще одна наша борчиня Алла Черкасова пообіцяла синові привезти медаль із Токіо. І слова дотримала, поклавши суперницю на лопатки в поєдинку за третє місце вагової категорії до 68-ми кілограмів. Згадували ми в номері за попередню п’ятницю і про успіх випускниці Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка Ірини Коляденко, якій теж удалося перемогти в зустрічі за третє місце борчинь вагової категорії до 62-х кілограмів. Завершуючи ж розповідь про досягнення співвітчизників в єдиноборствах, відзначимо і дві медалі, завойовані нашими каратистами. Віцечемпіонкою Олімпіади стала Анжеліка Терлюга, відзнак же за третє місце удостоївся Станіслав Горуна.

А як не порадіти за найкращу українську тенісистку Еліну Світоліну. У неї теж третє місце в змаганнях жінок. Натомість дві завойовані під завісу Олімпіади срібні медалі вітчизняні прихильники спорту сприйняли по-різному. «Срібло» Олени Старикової в жіночому спринті на велотреці інакше, як сенсацією, не назвеш. А ось фінальний бій боксера Олександра Хижняка у ваговій категорії до 75-ти кілограмів проти бразильця Еберта Соузи викликав лишень розчарування — нокаут, коли, здавалося, «золото» вже було в його кишені.

Нарешті, більшого сподівалися ми і від легкоатлетів, які обмежилися лише «бронзою» Ярослави Магучіх у секторі для стрибків у висоту. Єдина спортсменка від Тернопільщини Наталія Стребкова, до речі, теж представляла «королеву спорту». У попередньому забігу на 3000 метрів із перешкодами нашій землячці не вдалося потрапити до фіналу — 9 хвилин 49,15 секунди.

На фото: Олена СТАРИКОВА — срібна призерка Олімпіади в жіночому спринті на велотреці.

Фото із сайту НОК України