Кременецька екзотика не заважає перемагати

Кременецька екзотика не заважає перемагати

Кінець липня — початок серпня ознаменувалися на єдиній у нашій державі Кременецькій санній трасі серією офіційних всеукраїнських стартів. Їх вінцем, без сумніву, стали ювілейні двадцяті міжнародні літні змагання на санкороликах «Кубок Бони».

Коли за хронологією, то першими визначили лауреатів юніорського чемпіонату України. За підсумками баталій представників сильнішої статі трійка чільних призових місць дісталася нашим сусідам зі Львова. Діаметрально протилежно завершилася суперечка дівчат — на п’єдестал пошани піднялися троє санкарок із Кременця. Чемпіонкою стала Юліанна Туницька, віцечемпіонкою Вікторія Коваль, а третє місце виборола Наташа Хитренко.

Тож відповідь на запитання, на чию користь завершиться принципова конкуренція друзів-суперників із двох областей Західної України, в яких тільки і культивується нині санний спорт, мала дати командна гонка. Завершилася вона перемогою кременецького тріо у складі Юліанни Туницької, Олександра Сохацького та Антона Шевчука.

Тридцятиліттю Незалежності України організатори присвятили і чемпіонати України серед дорослих та молоді віком до 23-х років. У старшій віковій групі перемогами в одномісних екіпажах кременецьких наставників порадували нев’янучий ветеран, багаторазовий учасник Олімпійських ігор Андрій Мандзій та Юліанна Туницька, яка нині все ближче до того, аби стати лідеркою вітчизняної жіночої команди. Разом з Ігорем Гоєм вони також стали чемпіонами України і в командній гонці. Не можна, звісно, не привітати з бронзовою медаллю чемпіонату України серед молоді також уже згадану Вікторію Коваль.

Урочисте ж відкриття ювілейних міжнародних літніх змагань «Кубок Бони» минулої п’ятниці відбулося на Майдані Волі районного центру. Цікава деталь — разом із кременецькими і львівськими санкарами в усіх двадцятьох турнірах узяли участь тільки наші сусіди з Польщі. Натомість пандемічні обмеження цього року завадили позмагатися атлетам із Румунії, Молдови і Німеччини, які чимало разів залюбки погоджувалися приїхати на екзотичну, як на сьогодні, дерев’яну трасі в Кременці. Зате приїхала команда з Грузії.

Від місцевих прихильників найбільш популярного на кременецькій частині Волині санного спорту їх привітали заступник голови облдержадміністрації Віктор Устенко, голова райдержадміністрації Віталій Кудлак, міський голова Кременця Андрій Смаглюк, головний тренер збірної України Тарас Гарцула, президент Федерації санного спорту України Анатолій Малищик та інші. Всім їм було особливо приємно вручити посвідчення майстрів спорту міжнародного класу лідерам збірної України, серед яких й Андрій Мандзій.

А після урочистостей, як і зазвичай, настали змагальні будні, призначені на минулі суботу-неділю. Причому традиційна демократичність міжнародних стартів у Кременеці знову допомогла з’ясувати імена найсильніших не тільки в суперечці дорослих, а й у решті вікових груп — починаючи від наймолодших вікових груп юнаків і дівчат.

Розповісти про перипетії боротьби в кожній із них, звісно, не вистачить газетної площі. Тому залишається хіба озвучити імена переможців головних стартів, а також тих наших молодших земляків, кому вистачило майстерності потрапити до числа призерів. Тож вітання з перемогою в одиночних екіпажах «Кубка Бони» знову лунають на адресу Андрія Мандзія та Юліанни Туницької. Переможцями і призерами в своїх вікових групах також стали Вікторія Коваль, Наташа Хитренко, Дмитро Остапчук, Антон Шевчук, Денис Позняк, Ольга Гурник, Іван Шевчук, Богдан Дідик, Ірина Скрипник, Яна Карпенко, Олександр Швед, Микита Запольський Олександра Радчук, Дарія Коваль, Ангеліна Нагребельська та Єлизавета Олейникова.

Нарешті, в командній гонці дорослих збірна України в складі Андрія Мандзія, Антона Дукача, Олени Смаги та Юліанни Туницької не мала собі рівних у суперечці з конкурентами. Другий результат показала об’єднана збірна Грузії з Україною, третій — польські та українські санкарі.

На фото: переможці і призери Кубка Бони.    

Фото з архіву організаторів