Прибуток територіальних громад від реалізації підакцизних товарів

Прибуток територіальних громад від реалізації підакцизних товарів

Торік суб’єкти господарювання Тернопільщини сплатили до державного бюджету 29,1 мільйона гривень акцизного податку. Як зазначив виконувач обов’язків начальника головного управління ДПС в області Сергій Бабій, сплата перевищила очікувані надходження на 10 відсотків.

Відтак додатково скарбниця країни отримала 2,6 мільйона гривень. Порівняно ж з 2020 роком приріст платежу склав 13,3 мільйона гривень.

«Найбільше сплатили акцизного податку з виробництва пива — 17,2 мільйона гривень. Ще 11,9 мільйона — із виробництва горілчаної продукції», — деталізував він.

На території області торік провадили діяльність 13 підприємств, які є виробниками підакцизної продукції та сплачують «акциз» до держбюджету.

Територіальні громади краю за січень-грудень 2021 року отримали 128,3 мільйона гривень акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, що на 22,9 мільйона більше, ніж очікувалося, та на 21,7 мільйона більше, ніж позаторік. При цьому 42 відсотки платежу надійшло від реалізації тютюнових виробів — 53,5 мільйона гривень. Ще 48,8 мільйона гривень отримали від продажу алкогольних напоїв, а 26 мільйонів гривень — пива.

«Хотів би наголосити, що фактично кожен споживач легальної підакцизної продукції вносить свою частку у розвиток територіальних громад. Адже 5 відсотків від реалізованого алкоголю, тютюну та пива отримують місцеві бюджети», — констатував податківець.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області