«Михайло ЯЦИНА: «Більше пільг — менше тиску»

«Михайло ЯЦИНА: «Більше пільг — менше тиску»

Нещодавно у головному управлінні ДПС у Тернопільській області відбулася традиційна гаряча лінія. Очільник податкового відомства краю Михайло Яцина поспілкувався з усіма охочими на тему послаблення податкового законодавства під час війни.

— Однією з найбільших змін щодо сплати податків у період воєнного стану, — сказав перед початком телефонного спілкування Михайло Васильович, — є можливість платникам податків, які перебували на загальній системі оподаткування, перейти на третю групу єдиного податку і сплачувати його за ставкою два відсотки.

Платникам необхідно лише подати до податкового органу реєстраційну заяву. Це можна зробити у паперовій формі або через електронний кабінет. Окрім того, платники, які перейдуть на єдиний податок, можуть не сплачувати єдиний внесок за мобілізованих працівників.

Якщо такий суб’єкт господарювання до переходу на сплату єдиного податку був зареєстрований платником ПДВ, то його реєстрація не анулюється, а призупиняється. Відповідно протягом цього періоду він не зможе нараховувати ПДВ, а також формувати податковий кредит за операціями з постачання товарів та послуг.

Також на застосування ставки у розмірі два відсотки зможуть перейти і платники єдиного податку третьої або четвертої групи.

Законодавчі зміни торкнулися і платників єдиного податку першої-другої групи. Вони, зокрема, під час воєнного стану можуть не сплачувати єдиний податок взагалі. А також можуть не сплачувати єдиний внесок за себе та за мобілізованих працівників.

А ось і перше запитання:

Чи потрібно платити податок за нерухомість і землю на окупованій території?

— Якщо підприємство має земельну ділянку або інше нерухоме майно на тимчасово окупованих територіях чи на територіях ведення бойових дій, то платник звільняється відповідно від сплати за землю або податку на нерухоме майно. Додам лише, що перелік таких територій окремо затверджує Кабінет міністрів України.

— Застосування реєстратора розрахункових операцій фізичною особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність, передбачене?

— Фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, мають право не застосовувати реєстратори розрахункових операцій при здійсненні готівкових та/або безготівкових розрахунків.

— Чи повинна фізична особа при наданні податкової декларації про майновий стан і доходи надавати довідку про отримані у звітному році доходи з метою використання права на податкову знижку?

— Фізична особа, яка зобов’язана подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи, відповідно до вимог Податкового кодексу України, або має право скористатися податковою знижкою, повинна на вимогу контрольного органу надати разом із такою декларацією довідку про отримані у звітному році доходи.

— Хочу поцікавитися стосовно права вимагати від декларанта документи у випадку, якщо задекларовані у добровільній декларації активи знаходяться на території України?

— Ні, посадові особи контрольного органу не мають права вимагати від декларанта документи, у тому числі додаткові, якщо активи, які задекларовані в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, знаходяться на території України. Крім копій документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні, та прав грошової вимоги, які декларант зобов’язаний додати до одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Крім того, при місцезнаходженні (реєстрації) інших активів фізичної особи в Україні декларант може додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування.

— Чи сплачують військовий збір військовослужбовці?

— У період дії правового режиму воєнного стану не підлягають оподаткуванню військовим збором доходи у вигляді грошового забезпечення військовослужбовців та працівників Збройних сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та інших осіб на період їх безпосередньої участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії росії.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області