Територіальні громади краю отримали понад 70 мільйонів гривень акцизного податку

Територіальні громади краю отримали понад 70 мільйонів гривень акцизного податку

Упродовж січня-липня цього року до місцевих бюджетів Тернопільщини надійшло 70,2 мільйона гривень акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів. Про це повідомили в головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

Сплата перевищила очікувані показники на 14 мільйонів гривень або на 25 відсотків. Зокрема, 21,9 мільйона надійшло від продажу алкогольних напоїв, 15,6 мільйона — від продажу пива та 32,7 мільйона гривень від реалізації тютюнових виробів.

Лише у липні надходження акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів склали 11,6 мільйона гривень, що на 67 відсотків більше очікуваного.

Податківці також нагадали, що відповідно до норм Бюджетного кодексу акцизний податок із реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, зараховується до міських, селищних, сільських бюджетів та бюджетів об’єднаних територіальних громад.

Ставка цього податку визначена у розмірі 5 відсотків із кожної одиниці проданої алкогольної продукції чи тютюнового виробу.

До державного ж бюджету суб’єкти господарювання області за сім місяців спрямували 19,3 мільйона гривень — на 1,4 мільйона більше очікуваного.

Структуру акцизного податку до державного бюджету складають надходження:

— від виробництва спирту — 13,3 тисячі гривень;

— від виробництва горілчаної продукції — 7,2 мільйона гривень;

— від виробництва пива — 12 мільйонів гривень;

— від виробництва виноробної продукції — 46,5 тисячі гривень;

— від виробництва електроенергії — 4,1 тисячі гривень.

Так, у липні державний бюджет отримав 4,8 мільйона гривень акцизного податку від бізнесу Тернопільщини, надходження більш ніж на мільйон перевищили очікуваний показник.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області