Під омофором Богородиці: у благодійному фонді «Покрова Чортків» працюють, не покладаючи рук

Під омофором Богородиці: у благодійному фонді «Покрова Чортків» працюють, не покладаючи рук

Волонтерство, як і повномасштабна війна, поступово стають частиною нашої звиклої реальності. В нових жорстоких умовах люди вчаться не тільки виживати, а й жити, боротися, знаходити нові цілі та орієнтири для руху вперед.

Про роботу БО «Благодійний фонд «Покрова Чортків» ми вже писали минулоріч, і ось продовжуємо знайомство з чортківськими волонтерами. Вже цілий рік організація існує офіційно, хоча на добровільних, стихійних засадах тут діяли давно — займалися різними формами благодійництва ще в часи пандемії ковіду, коли й слово «волонтерство» було мало кому відоме.

Керує роботою фонду отець Андрій Левкович, священник церкви Святої Покрови м. Чортків. В ядро команди входять також бухгалтер фонду Стефанія Рудик, Олена Скалій — секретар фонду, яка веде документацію (обидві пані є депутатками міської ради); Любомир Махомет — заступник керівника фонду, котрий займається господарською діяльністю; Петро Гевко, що взяв на себе широке коло обов’язків, пов’язаних із транспортом, його реєстрацією — адже одним із головним напрямків роботи фонду є забезпечення автомобілями наших захисників на фронті. Коли транспорт з-за кордону перевозять в Україну, його потрібно зареєструвати, поставити український номерний знак. Ремонт, фарбування автомобілів, підготовка до відправки — все це сфера відповідальності пана Петра.

Робота у фонді чітко структурована, кожен має свої обов’язки. Також тут є багато волонтерів, які не мають офіційних посад, але системно долучені до роботи. Зокрема, активним членом волонтерської команди є командир Чортківського ДФТГ Олег Бендера. Загалом БФ «Покрова Чортків» справді працює як своєрідний об’єднавчий центр міста й громади, залучаючи під свій «покров» найширші кола небайдужої громадськості.

Закордонна підтримка не припиняється

Як розповідає отець Андрій, дуже плідно працюють для фонду Володимир Діденко і його команда: брат Володимира, Роман Діденко, Віктор Москалюк, Сергій Коник. На сьогодні ці українці, котрі вже тривалий час живуть і працюють у США, привезли на Батьківщину 305 автомобілів. Останнього разу волонтери привезли 14 автівок, придбати які допомогли переважно українці, що перебувають за кордоном. Окремим партнером БФ «Покрова Чортків» є церква Святої Покрови м. Чикаго, громада якої активно долучається до волонтерських ініціатив.

А ще у США активно допомагають чортківському благодійному фонду волонтери Едо Еусен і Олена Ляшенко — українка родом з Кривого Рогу, що переїхала в Сполучені Штати з початком війни. Дві автівки «Volkswagen T5», одну з яких переобладнали під «швидку», з Канади передали волонтери Джеф Слойчук і Донна Реймчен. Також вони постійно передають медикаменти, турнікети, кошти. Пані Донна має кілька крамничок у Канаді — тож чортків’яни закуповують різні тематичні українські сувеніри, передають їй, і вона їх реалізовує, а всі виручені кошти передає на допомогу Збройним силам України. Сім’я Братаничів передала автомобіль «Chevrolet Aveo», який відремонтували і повезли на фронт.

Не залишаються осторонь волонтерства й українці у Великобританії — вони збирають кошти, а ще купують і передають різні потрібні речі: рації, колеса, шкарпетки… В Італії волонтерить родина Павла Смоленського, а також Наталія Курець, яка активно збирає кошти на придбання автомобілів. Жінка має маленьку онучку Лілю, то ця дівчинка нещодавно розбила вдома свою скарбничку і передала фонду близько тисячі гривень заощаджень.

Франція також демонструє потужну підтримку — зокрема, добрим другом Чорткова є мер міста Безьє Роберт Менард, котрий активно допомагає з транспортом. Зокрема, навіть маленький мікроавтобус, яким команда БФ «Покрова Чортків» їздить у свої волонтерські рейси, також передав пан Менард. Хоча безпосередньо на фонд зареєстровано 54 автомобілі, 53 з них — передано на фронт, і одна автівка залишається в розпорядженні волонтерів для обслуговування нагальних потреб фонду. Окрім автомобілів, французи передавали багато інших потрібних речей: теплі куртки, спальні мішки, намети тощо.

Коли по Чорткову вдарили російські ракети, друзі із Безьє передали на потреби містян цілу фуру побутової техніки: холодильників, телевізорів, пральних машин, кондиціонерів… Усе це розподілили між родинами, котрі постраждали внаслідок ракетної атаки, а решту отримали сім’ї загиблих захисників.

Українці в Польщі — Іван та Ірина Даньо — передали для 42-ї бригади мікроавтобус «Renault Master». Авто перефарбували у захисний колір, і воно поїхало на фронт. Кросовер «Suzuki Grand Vitara» придбала Марія Очкіна. Сім’я Михайла Яблонського із села Білої передала для 42-ї бригади УАЗ-3163 Патріот. І таких добровільних помічників благодійного фонду — дуже багато, долучитися до цієї роботи можуть усі охочі.

Міська рада — надійний партнер

БФ «Покрова Чортків» — досить молода в структурному сенсі організація, але вже встигла набути значного авторитету й поваги серед людей — не лише в Україні, а й за кордоном. Адже тут усе побудовано на принципах відкритості, прозорості, чесності. Попри те, що кожен день приносить якісь нові завдання, у фонді випрацьовують чітку стратегію розвитку, масштабують свою роботу, налагоджують контакти.

Зокрема, 13 липня 2023 року підписано меморандум про співпрацю з Чортківською міською радою. Щомісяця свій одноденний заробіток працівники міськради передають на фонд. Це — близько 70 тисяч гривень. Ці кошти йдуть на покупку автомобілів, дронів, амуніції — всього необхідного для фронту. Також до процесу організації волонтерської допомоги активно долучаються інші комунальні підрозділи, підпорядковані міській раді: «Парковий культурно-спортивний комплекс», «Чортківський комбінат комунальних підприємств» (там займаються, зокрема, і вивозом сміття), КП «Міськсвітло», міський комунальний ринок, міська ритуальна служба… Співпрацює з фондом Чортківська центральна міська лікарня.

Центр культурних послуг міста Чортків імені Катерини Рубчакової також постійно допомагає благодійному фонду. Вони влаштовують різні концерти, до них із гастролями приїжджають артисти — повні зали глядачів, усі виступи безкоштовні. Натомість збирають благодійні пожертви і передають БФ «Покрова Чортків».

Співпрацює «Покрова Чортків» із КП «Транспорт» — є рейси, де пасажири не оплачують проїзду, але мають можливість пожертвувати кошти у благодійну скриньку від фонду. З початку 2024 року в такий спосіб уже назбирали близько 40 тисяч гривень благодійних пожертв.

Сила спільноти — в єдності

У межах стратегії розвитку й масштабування БФ «Покрова Чортків» активно налагоджує співпрацю з іншими благодійними та громадськими організаціями. Зокрема, з доставкою необхідних медикаментів допомагає громадська організація «Моя сім’я», налагоджено взаємодію з благодійним фондом «Галицькі характерники» — вони часто їздять на фронт, допомагають доставити ті чи інші вантажі нашим захисникам.

«Громадська організація «URBAN CREW» передала 48 вживаних велосипедів — їх роздали внутрішньо переміщеним особам, для яких Чортків став надійними прихистком і другою домівкою», — зазначає отець Левкович.

Також із початком 2024 року в благодійному фонді розпочали співпрацю з ГО «Центр партнерства та інновацій «Синергія». Головою правління організації є Андрій Сухорябов. У межах вкладеної угоди при народженні кожної дитини в Чортківській громаді батькам вручають спеціальний комплект, в який входять ванночка, нічний горщик, підгузки, різні дитячі присипки. Як розповідають працівники фонду, на початок квітня вже видали 28 таких комплектів, люди охоче їх розібрали, просять іще.

Плідно співпрацює благодійний фонд із низкою храмів: церквою Св. Покрови ПЦУ м. Чортків, церквою Св. Покрови м. Чикаго, церквою Воздвиження Чесного Хреста УГКЦ с. Біла, церквами ПЦУ сіл Скородинців, Бичківців, Калинівщини, Семаківців, Ромашівки, Косова, Кобиловолоків. Місцеві аграрії допомагають із дизпальним для волонтерських поїздок.

Ось так, у постійній активній кооперації з громадою, волонтери БФ «Покрова Чортків» реалізовують свою першочергову, важливу місію — допомагають ЗСУ, підтримують родини захисників, переселенців. Є і нові ідеї та проєкти, але детальніше про сьогодення фонду розповімо в одному з наступних номерів газети.

Уляна ГАЛИЧ.

На фото: дружній колектив БО БФ «Покрова Чортків» (зліва направо): о. Андрій ЛЕВКОВИЧ, Олена СКАЛІЙ, Олег БЕНДЕРА, Стефанія РУДИК, Петро ГЕВКО; волонтерські будні фонду; Володимир ШМАТЬКО з волонтерською командою передає бійцям автівку від громади м. Чикаго; під час освячення автомобілів для наших захисників.