У мене своє море — кухонне. Запашне, печене й шкварене, смажене і варене та ще й тушковане. Куди там іншим морям до нього рівнятися.
Ото поглипаю в телевізор, послухаю радейко ─ та й до рихтовання. Теж у водичці треба повертітися, руками погребти барабольки, накришити овочів, намісити тіста, ногами теж треба добре перебирати, аби від банячка до банячка та ще й до миски встигнути щось налити, хлюпнути, каламутьнути, запустити такого-сякого карасика чи плотвичку. Поки все те зробиш, то незлецьки було б і відпочити. Ото сяду на присьбу біля хати, погрію кісточки на старості — і стільки тої радості. Бо кілько тре людині для щастя? Трошки сонця, трошки дощику й миску паруючої страви біля писка. Отак і я — сидю і тішуся. Але без переживань не годен жити. Чув по телевізору, як наші депутати і чиновники на своїх моциклєтах штири- і двокольосних літають по дорогах українських. Їден хвалиться, же мчить зо швидкістю майже триста кілометрів, другий — двіста, а третий взагалі на спідометр не дивиться. Жахіття! Лодоньки, будьте обережні на дорогах. А то налетить на вас якесь чудовисько недоторканне, зробить із вас відбивну, й докажіть тоді, що то він, а не ви правила порушили. От вам ще й другий бік літа й віддиху — шумахерський. Перш ніж переходити дорогу, добренько приглядіться, чи не видко де кого на штирох колесах, а тоді вже чимчикуйте, жуючи чебурек, приготовлений за рецептом пані Надії Гурнік із с. Шимківців Збаразького району.
Берете півлітра кип’яченої водички, сто грамів олії, чайну ложку солі й стілько ж цукру, 25 грамів дріжджів і муки, аби тісто не липло до рук. Замісіть і най кисне півгодини. За той час зрихтуйте фарш, додайте до него тушковану цибульку (при бажанні можете й ще пір’ячка покришити, аби мало файний вигляд). Тоді тісто пощипайте на великі катульки, розкачайте їх. На їдну половину кладіть по ложці фарш, другою накрийте, краї зіщепіть і смажте на олії до рум’яної скориночки. Ото як наїстетеся таких чебуреків, то на своїх двох будете літати не згірше тих шумахерів, що машинки мають.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте