Усі троє — віцечемпіонки!

Усі троє — віцечемпіонки!

Минулої неділі в чеському Плзені завершився чемпіонат Європи з пауерліфтингу. За право стати найсильнішою державою Старого континенту в складі своїх збірних сперечалися майже три сотні атлетів усіх вікових груп.

Серед них і троє спортсменок із Тернопільщини. У баталіях дівчат віком до вісімнадцяти років узяли участь Марія Полянська і Софія Бздир, а в турнірі юніорок, чий вік не перевищує 23 роки, Олена Канюка. Всі троє є вихованками Тернопільської ОДЮСШ із літніх видів спорту, в квітні цього року успішно виступили на чемпіонаті України, виборовши право захищати честь збірної України на міжнародному помості.

Першого ж змагального дня збірна українських дівчат завоювала п’ять золотих і чотири срібних медалей, посівши перше командне місце. Причому дві срібні нагороди в активі тернопільок. У ваговій категорії до 52-х кілограмів із сумою 335 кілограмів, виконавши всі дев’ять підходів, другу сходинку посіла Марія Полянська. У присіданні зі штангою стала третьою (140 кілограмів), у жимі лежачи зафіксувала 65 кілограмів, а в становій тязі перемогла — 130 кілограмів. Талановита атлетка тренується під керівництвом Віктора Погребінського, Ігоря Лисого та Андрія Злочовського.

Своїх наставників, уже згаданих Віктора Погребінського, Андрія Злочовського, а також Анастасію Лису не менше порадувала і студентка факультету фізичного виховання Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка Софія Бздир. У суперечці дівчат, чия вага не перевищує 63-х кілограмів, зібрала всі срібні нагороди, піднявши в сумі 340 кілограмів. Присіла зі штангою вагою 140 кілограмів, у жимі лежачи зафіксувала 65 кілограмів, а в становій тязі — 135 кілограмів.

Далі переможну естафету підхопили українські юніорки, теж завоювавши перше командне місце. Зокрема наша землячка Альона Канюка посіла другу сходинку європейського п’єдесталу у ваговій категорії до 57-ми кілограмів. Без проблем упоралася з вагою 155 кілограмів у присіданні зі штангою, ставши другою. Аналогічну позицію завоювала в жимі лежачи — 65 кілограмів. А завершила виступ зі 140-ка кілограмами у становій тязі. Ще однією віцечемпіонкою Європи опікуються Ігор та Анастасія Лисі та Андрій Злочовський.

Тернопільська федерація пауерліфтингу висловлює подяку за підтримку і чудову організацію поїздки на європейську першість Національній федерації пауерліфтингу України на чолі з президентом Сіражутдіном Базаєвим та генеральною секретаркою Тетяною Мельник старшому тренерові збірної України Вадимові Воронецькому. Також велика подяка за підтримку начальникові управління молоді, спорту та іміджевих проєктів облдержадміністрації Андрієву Човгану та начальнику відділу фізичної культури та спорту Ігореві Угрину.

На фото: Ігор ЛИСИЙ разом із Марією ПОЛЯНСЬКОЮ і Софією БЗДИР.

Фото з архіву навчального спортивного закладу