Щоб буряк зберігався досить довго, йому треба забезпечити оптимальні умови: після збирання просушити, очистити від налиплої землі, але не мити. Коренеплоди повинні бути здорові й міцні. Їх можна зберігати в дерев’яних ящиках, уклавши великі коренеплоди зверху, тому що вони гірше зберігаються, ніж дрібні. Зручно зберігати буряки в мішках з-під цукру без внутрішньої плівки. В один мішок укладають 35—45 кг, але не закривають їх.
Якщо буряк почав проростати, це означає, що не дотримується оптимальний температурний режим. Потрібно негайно обрізати проросле бадилля, щоб воно не витягало вологу.
Буряк також починає в’янути, якщо в льосі низька вологість. Підвищити її можна, розбризкавши воду або посипавши підлогу мокрою тирсою. Самі коренеплоди бажано покласти зверху на картоплю. Вони будуть поглинати надлишок вологи, що виділяється картоплею при диханні, а самі не зав’януть.
М. САЛІЙ
Фото з вільних джерел
Прокоментуйте