Наробили в нас гвалту через те, же хтіли «добрі люди» на Дністрі ГЕС робити. Воно то, гм, з одного боку, добре, бо буде потім чим владі сі хвалити: нові робочі місця, щось доброго і для економіки, податки появлятьсі і всьо таке.
Але, з другого боку, така махіна може загидити річку. Кілько в нас заводчиків, і фабрик і різних підприємств зливают відходи в річки, же риба мре, мов мухи? Во-во, мені далеко не тре йти — в селі маєм їдного мудрагеля, який клепає ковбасу. Костомахи, кишки і всі густі відходи, а ще залишки отих труток і рештки нечисті, же в ковбасу пхают, він вивозит за село в чагарники. А всьо, що рідке, зливає в річку, від якої ще трошки і, окрім очерету і здохлих жаб, ніц сі не лишит. Нє, щоб розчистити трошка теє болото і зарості, так воно ляє туда різну гидоту.
Маєм в області кілька тих річок, і то хтось хоче їх загидити. Казав мені сусід — його дочка жиє десь у центральній Україні, — в місті заводи димлять страшно, то приїжджає сюда повітрям чистим подихати і в річці покупатися. То чо би нам тим сі не скористати з розумом? Спеціалісти — спеціалістами, вони за гроші можут висновки і рекомендації різні написати, але як далі з тим жити? То те саме, як у мене раз із дохторкою трафунок їден ставсі. Слабувавім на легені, а жіночка мені нирки лічила. В результаті ні то, ні друге не вилічив, а покалічив. Я вже сі не здивую, як у нас Серет, Горинь, Стрипу приватизуют, бо там хтось щось зведе. Землю ж хочут доконати з тим продажем. Ставки вже поприватизовували, ліси і заповідні зони підскубуют, а вкінці гуляй, хлопе, голий-босий у вінку по морозі.
Добре, хоч їдло ніхто не приватизовує. Зате енергії від нього — хоць відбавляй. Нинька маю такого-во рецепта сметанного кексу.
Три яйци збити зо склянкою цукру, потрошку добавляти сметану (їдна шклянка). Зо склянкою муки вимішати чайну лижку розпушувача і помалу всипати до тіста. Файно збийте. Форму вистеліт пергаментним папером, який змастіть олією. Виляйте на него тісто. Духовку розігрійте до 180 градусів до години часу. Надійна перевірка — через сірничок. До тіста можна додати трошка родзинок, але як будете їх промивати, то потім обов’язково висушіт.
Хто любит кекси з кремом, то можна зробити домашну нутеллу: розтопити на водяній бані 150 грам масла і плитку чоколяди, додати баньочку згущівки і 5 столових лижок какао. Всьо гарно вимішуємо і виставляємо варитися на відкритий вогонь на 5—10 хвилин. Знімаємо, додаємо шклянку подрібнених горіхів і студимо. А тоди наминаємо.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте