Дивлюсі телевізор і виджу, же багато наших колишних кровосісів повтікало на курорти. Хто за границю, хто в Карпати. Але більшість чось так за границю і пре.
Європи, гамерики, африки навіть. Бідачки… Шукають, напевно, де ліпше можна на лижах поскакати. А нам нині навіть виїжджати за межі рідного кучерявого села не тре. Видите, людоньки, як нам добре? Політики мусять шукати-вишукувати якусь, як вони кажуть, «екзотику», а в нас її по вуха та ще й перед носом.
Ото прийшов днями сусід, ми з ним пляцка розігнали та й про що будемо гуторити, як не про політику. В українців то перша тема балачок, незалежно, чи люди на вісілю, чи хрестинах, чи поминках. Починают за здравіє, а кінчают політикою. Так-от, сидимо ми із сусідом, а він зобачив, же стемніло, та й додому не преться йти. «Слизько…» — каже. От ми з ним надумали, же тре наших політиків і бізнесменів, які не мають куди гроші подіти, запросити в села. Траси в нас до них такі, же «Буковель» в слюні сі втопит. Можна по таких дорогах кататися на машинах, на ковзанах, навіть у взутті — їде всьо! А ще в нас горби й долини, а погода така добра, же вдень дощ падає, а під вечір всьо замерзає. Час пік для розваг — ранок і полуденок. Тілько пильнуй, аби руки й ноги вкупі з головою лишилися цілі. Нам то, місцевим, що — кажну зиму таке добро маємо. Можемо навіть інструкторами побути. Так що ласкаво просимо.
А ми тим часом будемо смакувати тортиком із чорносливу, зрихтованим за рецептом із добірки пані Марії Коваль, що мешкає в Олієві Зборівського району.
Штири яйця збиваємо з півшклянкою цукру, додаємо столову лижку штучного меду, чайну лижку поташу, погашеного оцтом, стілько ж амоняку і три шклянки муки. Замішуємо тісто і викладаємо в бляшку, змащену маргариною та мукою. Ставимо в духовку, най печеться, а тим часом рихтуємо крем. Спочатку робимо заварний: у шклянці води розводимо шклянку цукру, тоді ставимо на вогонь, най закипить. У другій шклянці води розводимо штири столових лижки муки і виливаємо все те до сиропу. Скручуємо вогонь, і най крем вариться годинку. Його тре постійно помішувати. Коли зрихтуєте, поставте студити. Як він визимніє, влийте до него слоїчок згущівки і додайте мелений на м’ясорубці чорнослив (кілько любите). То всьо добре заколотіть, потім розріжте паланицю надвоє і перемастіть.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте