Я вам не повідав, жи читав у їдній газеті, як для псів і котів в одній єврокраїні, прости Господи, служби відправляють? Не знаю, як склалася доля того ксьондза, котрий собі це дозволяє, та в нас, думаю, таке би не пройшло. Парафіяни одразу би затюкали отця.
А нагадав мені отой сюжет нещодавній недільний казус у нашій сільській церковці. Вже котру неділю їдна тітонька приводить за собою до церкви свого чотирилапого друга. Може, й не хоче вона, аби песик за нею біг. Але на ланцюг не прив’яже, а він, навчений, летить слідом. А потім ганяє по церкві туди-сюди, люди кишкають, але де він там хоче вступатися. Його ж пані на хори подалася, от він якось по слідах спробував і собі туди заскочити, але вигнали. То пес тепер внизу крутиться. Я раз стукнув палицею, то він ще й зуби вишкірив. Казали за той цимес тітці, але наразі результатів «виховної бесіди» не видко. І дивуйся потім, що політики казна-що витворяють. Тут прості люди інколи можуть щось учудити.
Ото сиджу, бурчу, а тим часом перебираю рецепти у своїх закапелках. Колись жартували, жи треба їсти багато солодкого, аби пси не кусали. Правда, тоді комарі чіпляються більше, але так як нині від них різних мастик по аптеках можна накупити, то не страшно буде поласувати їдним смаколиком він пані Ганни Фелікс із Росохуватця Підволочиського району.
Тортик складається із двох коржів. На перший збиваємо сім білків і шклянку цукру, додаємо чайну ложку порошку до печива, столову ложку крохмалю і штири — муки. Закалачуємо тісто, виливаємо його на бляшку, сіємо по нім какао. Тоді поверха лиємо наступне тісто: збиті сім білків, два яйця, штири столових ложки цукру, чайна ложка порошку до печива, дві столових ложки крохмалю і штири муки. Те все ставимо пекти в духовку десь отак на півгодини. Тоді калатаємо другий корж. Беремо три яйця і шклянку цукру, їх збиваємо, додаємо шклянку сметани, чайну ложку амоняку, шклянку муки. Виливаємо на бляшку і печемо зо 20 хвилин.
Поки коржі хто стигне, а хто пече, калатаємо крем. Шклянку цукру розтираємо з яйцем, додаємо чайну ложку з чубком крохмалю і вливаємо шклянку сирого молока. Варимо до загустіння. Коли вистигне, додаємо 500 грамів масла і збиваємо. Тоді кладемо корж перший, викладаємо на него масу, накриваємо коржем другим і знову мастимо. Обліплюємо залишками крему боки. Внизу їх можна на 2─3 сантиметри заввишки посипати маком, тоді викласти рядами підсмажений арахіс. Верх торта затерти шоколадом.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте