Розкидав ото днями курам качани кукурудзяні. Жеби сі не бавити тереблячи, шпурнув цілком. Тим часом пошкандибав си до комори, аби цукру набрати, бо мав повідло з грушок робити.
Закім набирав той цукор, зачув, же кури кудкудакают. Вийшов я на поріг, дивлюсі — кількоро граків з курми чубитьсі. Враз їден чорнявенький шустро злапав кукурудзу і знявся в повітря. Я тілько голову задер, як той качан полетів.
А на тім тижню сусід бідкавсі, же від круків спасу не має. Ото насадив торік город кукурудзи в полю. Поїхали всьов родинов, вибрали качани, пов’язали в коси і попідвішували попід стріху в коморі. Вийде все сусід на ганок і милується жовтими гірляндами. А якось вибрався він надвір папіроса викурити, присів навчіпочки і не міг уторопати, чого ж то качани побіліли… Підойшов ближче і ахнув — круки обдзьобали всьо зерно, тілько коло чубків полишали по кілька зерен. І ніби безобідна птичка, а кілько прикростей наробила. Чисто, як багато наших політиків. Каркают по телевізорах, тиснут кнопки, літают на машинах туда-сюда, а після тілько збитки від них рахуєш і у свої порожні кишені жмуришсі…
Но що то там балакати про ту політику. Я знайшов у закапелках кілька рецептів повідла з грушок. Закім не загубив, тримайте.
Отож, рецепт перший. На кільо грушок — півкіля цукру. Плоди миєте, ріжете скибочками, відбираєте насіння, хвостики і складаєте в банячок, засипавши цукром. Варите півгодини. Тоди на 10 годин відставляєте студити. Потім варите 20 хвилин, опісля знов 10 годин перерви, знов варите, але вже 10 хвилин. Даєте востаннє передихнути баняку і грушкам 10 годин і напослідок приставляєте до вогню на 10 хвилин. Гориче розливаєте в простерилізовані слоїчки, які накриваєте капроновими кришками. Повідло буде негусте, скибочками.
Другий рецепт: поки я вичікував години від першого повідла, то робив друге. Теж узяв кільо грушок, кільо цукру і два лимони (по одному — на кожних півкіля груш). Теж миєте, чистите, ріжете скибочками і варите з цукром у банячку. Як цукор сі розтопит, засікаєте 30 хвилин. Опісля тре всьо помняти на пюре, тоди викласти на марлю, зцідити зайву рідину і викласти в банячок, додавши потерті лимони. Довести до кипіння, протримати на вогню зо п’ять хвилин, постійно помішуючи. Тоди виключити, накрити кришкою і залишити на 10 хвилин. Опісля розлити в слоїчки.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте