А памнятаєте, як торік у квітні сніг падав? Так мело, же страх. А на початок травня, кажут люди, приморозки будут.
Але приморозки можна пережити. Головне, жеби не фест зеленина приболіла. Я ото пригадав рецепт смачного пирога, так сі й називає «Зимою — літо» від пані Лариси Чорної із Шилів Лановецького району. Нате, хлопці, приготуйте і підкріпіться та й несіть службу далі.
Дві шклянки муки перетираєте зо 150 грамами жиру, додаєте дві яйци, збиті зо двома шклянками цукру. Додаєте поташ з оцтом і ще всипаєте шклянку муки. Тісто ділите на штири частини, виносите на холод на годинку. Тоди берете бляшку, змащуєте маслом чи оливою, або ж посипаєте мукою, берете дві частини тіста і трете на грубій тертці на тую бляшку. Потім чистите кільо яблук, ріжете на дрібненькі кавальчики, які можна пересипати в окремій мисці мукою чи манкою, жеби сік не пускали і закальцю не було, викладаєте на потерте тісто. Наверха трете останні дві частини тіста. Розігріваєте духовку і печете 35─40 хвилин. Літеплий пиріг можна зверху посипати цукровою пудрою.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте