«Сім миль мосту, на тім мості росте сосна. На тій сосні — цвіт, пахне на весь світ». Відгадайте, люди, отую загадку, я ж тим часом небилицю повім по порядку.
От мина Великий піст, на носі вже й свята. Треба душу й тіло вкупі до Пасхи прибрати. Он у неділю Вербну моцно здоров’я бажали, та так щиро, що лозу мало не зламали. Тож будемо на сей рік моцні, як обценьки, щоб не капостили нам всякі воріженьки. Сповідались, певно, всі, тож будемо в мирі їсти яйко, їсти паску, дякувати щиро Богу, щоби нас беріг від різних трафунків, негараздів, бід і лих та ще й прорахунків.
Менше сварки, менше крику треба учиняти, аби гідно нам зустріти Великоднє свято. Телевізор заховати десь в глибокім льосі, аби нас не діставали мавпи стоголосі. І політиків не слухать хоч би цего тижня, аби нам не поламали духовного стрижня. Ліпше шуфлю і мітлу в руки би узяти та й подвір’я підмести, пройтись біля хати. А тоді засісти десь отак на годинку, перебрати рецептури, що лежать в торбинці. Щонайліпші, щонайлегші і щонайсмачніші, аби з них спекти, зварити страви найславніші. Із гори дістати кошик та й підмалювати, рушничок попрати гарно і попрасувати. Хай вам клопоти кухонні, садові, городні не заступлять справжню суть свят цих Великодніх. Ну, а поки що вудите в садочку ковбаски, із Говилова Малого ось рецепт вам паски.
Передала його з Теребовлянщини Оксана Василик.
Берете дев’ять яєць, відділяєте білки від жовтків і окремо їх збиваєте з півлітрою цукру. Тоді пражите літру молока, охолоджуєте до літеплого, додаєте сто грамів дріжджів, вливаєте оте до збитих білків і жовтків, потім додаєте сто грамів топленого масла і стілько ж маргарини, трошка ізюму, цукатів, дві пачки ванільного цукру і підмішуєте муки, водночас потрошку підливаючи олію (її на паску берете 170 грамів). То аби тісто не липло до рук. Гарно вимішайте його, аби було пухке. Місіть тісто за раз, не давайте киснути. Тоді розкладайте його в банячки чи у форми, дайте підійти і печіть у духовці до готовності. Зверху готові паски прикрашайте на свій смак і фантазію.
Смачної вам паски і легонької ковбаски, яєчок ціленьких, шинок рум’яненьких, масла не кислого, пляцка не обвислого, хрону пекучого, полину негіркучого, сиру печеного і барвінку зеленого!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте