Згадав, як у Росії заграничне їдло тракторами місят на сміттярці, та й за тим згадав си їдне їхне кіно. Діло було так: жив хлоп із жіночкою, а потім вона йому чимось не вгодила, як то буває, та й вони сі розводят.
А жеби їй насолити, дядько коханку завів і до хати запросив. Баби чуть патла не обдерли їдна другій. В результаті перша жінка таки йде з дому, забирає манатки, дітей, моцно гримає дверми, аж одвірки сі рухают. А друга починає наводити лад. Знаєте, що вона найперше зробила? Полізла на кухню межи баняки і давай всьо виливати в помиї. Всьо їдло, люди добрі! «Щі» — хлюп до путні. Якісь голубці чи що то там у них було — швир до свинячого баняка. Услід за голубцями полетіли салат, компот і решту «живності», яка в баняках і мисках плавала. А потім — я мало пальця не втер, закім рихтував заправку до борщу, її рецепт дам нижче — поставила на стіл фляшку і дві погнутих свічки. Ну фест заміна — «жльопанка» зо свічками на закуску замість нормального їдла.
Ото я си згадав те кіно, як картинку з російськими тракторами зобачив. Ну, не хочеш заграничного їдла — перепродай і зароби си пару долярів, бо ж бідося, Москво, ти чорна. Нє, воно свічками буде народ морити, чи ще якоюсь бідою, зато гонор свій світові покаже. Най би то люди самі показували, аж нє — придумав їден мудрагель в Москві, а вся держава має сі мучити. В нас он як було за Майдану — люди самі сказали, же не будут ніц купувати в магазинах регіоналів, і всьо було добре. А то якась пародія в Росії з тими заборонами виходит.
Але най там, головне, же ми дожилисі до того часу, же ніхто нам вказувати не може, що їсти, а що нє. Так, на чім ми сі спинили? А, на заправці до борщу.
Отже, для неї тре півтора кіля бурака червоного, 800 грам моркви, два кіля білокачанної капусти, кільо помідорів, 600 грам цибулі. Всьо миємо. Чистимо і дрібнимо: бурак і моркву тремо на тертці, капусту січем, помідори ріжемо кусочками, цибулю — на дрібонькі кубики. Всьо вимішуємо, підбираємо великий баняк і висипаємо туда. Доливаємо 300 мілілітрів води, півлітра олії, дві столових лижки солі, три — цукру, півлижки чайної чорного перцю, кинути тоди кілько лаврових листків. Довести суміш до кипіння, проварити потім на малому вогни півгодини. В кінци вляти 100 грам оцту, добре вимішати заправку, зіставити з вогню і розкласти по стерилізованих півлітрових слоїчках, які потім закрутити. Ото як зварите борщ, кидаєте заправку вкінци, доводите до кипіння і лишаєте намасувати.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте