Певно, кажда господиня або через дві-одну кошики два зрихтувала — і собі, і на війну. Так сі стало в цему році, же мусимо нести не як звикли — символічні, а тяжкі оті хрести.
В когось куля хрест пробила, в когось влучила навскіс, хтось несе його донині, а хтось хрест вже не доніс. А комусь нести несила, хтось лишив свій хрест і втік за кордон до вуйка-цьотки. Ох, пропащий чоловік… Ну, а хто лишився нести до остатку, до кінця, мусимо вже дотягнутись до побідного вінця. Так, не сорок днів носили ми гуртом тягар війни. Та діждуться киринейці переможної весни. Ми воскреснемо й держава, день поборе глупу ніч, а московські прикрі жала витягнем з побитих пліч. І посиплемо їх сіллю, жменю ж шпурнемо в Донбас, щоб з Кремля нечиста сила не чіпала їх, ні нас. Хроном санкції приправим, щоб іскра з очей летіла, щоб чужинська ця навала в адському вогні згоріла. Розіб’єм яйце свячене об ворожий лоб — зазіхать на нашу землю хай не буде спроб. На кільцю пахучім димнім диво-ковбаси хай повиснуть, як ті шкварки, усі вороги. Як по маслу щоб вдалося нам перемогти і що швидше би позбутись отої війни.
Нині ж свічку запалімо й помолімось ми, щоб могли разом спожити паску в ніч війни.
У теплім молоці (400 мілілітрів) розчиніт 100 грамів дріжджів, 250 грамів цукру і пів чайної лижки солі. Тоди по частинках додавайте муку і яйця (на мірку — кілограм і склянка муки та вісім яєц). Їден лимон потримайте в теплій воді, а потім потріть увесь і додайте до тіста. Всьо добре вимішайте, а вкінци додайте 200 грамів розтопленого масла і 100 грамів родзинок. Абисьте часом ті родзинки не замочували у воді для розбухтіння, бо потім вони в тісті будуть сі розривати і сік пускати. Тісто має відлипати від рук. Лишаємо його в мидниці на дві-три години в теплі, аби підросло. Тим часом рихтуємо форми (а можна і банячки різних розмірів): трошка прогріваємо і змащуємо чи то маргариною, а чи олією і на дно додаємо капку муки. Як тісто накисне, розкладаємо по формах. Тісто візьміт завбільшки із третину від об’єму форми. Потім знову поставте в тепло, най паски підходять. Коли виростут, змастіть яйцьом і поставте в розігріту духовку на 40 хвилин. Правда, час трошка відносний, бо всьо залежит від того, яка форма завелика — чим більша, тим довше тре пекти і при нижчій температурі. А як спечете і остудите, то можете зверха прикрасити чи кольоровою присипкою, а чи з прісного тіста вирізати різноманітні фігурки або ж помадку. Смачних і мирних вам свят!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте