Часто чую від молодих, же куда той диплом подіти, хіба масло ним різати чи ковбасу. Ге, так тре ще за щось тоті масло з ковбасою купити. А так — хіба голову чухати.
Но то тільки для нас із вами таке правило діє — є диплом, чи нема, а роботи не знайдеш. Зате в Україні депутати в сільраду чи міську, обласну і навіть Верховну можут балотуватисі, маючи за плечима штири кляси. Я во раз послухав, шо деякі наші тернопільські обласні депутати плетут, а потім які рішення приймают, то вже не дивуюсі, чого то область наша задніх в державі пасе. Не кажу, же всяка піна у владу сі пре — найгірше, що вона себе уявляє «представником народу», і при тім навіть на цаль ніц не робит, аби чомусь сі навчити.
То не означає, же на депутата тре сі вчити. Але як йти в раду, то тре мати в чімісь зелене поняття. Аво — як тре грамотно протягнути світло по хаті, жеби потім нікого током не трусило, тре електриком бути. Жеби знати, як лічити болячки у свиней і худоби, тре спеціальність ветеринара здобути. І так у кажнім ділі. Но як сі зачинают вибори, то до влади йдут люди, від «проффесіоналізму» яких в нас злидні по штирох кутах хати виют.
Навіть для випічки такого легенького медового тортика тре знати, же не поташ із яйцями мішают, а цукор.
Для тіста нам тре дві яйци, шклянку цукру, 50 грам масла, дві столових лижки меду, дві чайних поташу і три шклянки муки. В емальованій мисці збиваємо яйці з цукром, тоді додаємо мед, розтираємо, додаємо масло і ставимо суміш на водяну баню, жеби масло сі розтопило. В тепленьку суміш сиплемо поташ, як сі з’явит піна, тоди потрошка всипаємо муку. Тісто має бути негусте й капку липнути до рук. Тоди ділимо його на вісім частин. Бляшку посипаємо мукою, викладаємо тісто і печемо кажну паланицю при температурі 150 градусів декілька хвилин, жеби сі закоричневіла. Готові викладаємо на папір і студимо.
Беремсі до маси. Дві яйци розтираємо з двома шклянками цукру і трома столовими лижками муки. Додаємо півлітри сирого молока і 350 грам масла. Ставимо масу на водяну баню, а як масло сі розтопит, то на вогонь і варимо до загустіння, аби з коржів не капав крем. Тоди студимо до кімнатної температури, вкінці збиваємо міксером і мастимо коржики. Тепла маса скоріше просочит паланиці. Можете, як маєте під руками, закручені у власному соці вишні або черешні викласти на масу. Дайте тортикові сі настояти, втягнути крем і — смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте