Як сі не хоче, жеби прив’язували день перемоги наших хлопців над москальскими терористами до якоїсь дати. Бо я знаю, що то таке і які від тої прив’язки біди.
Не тре дивитисі на час, але берегти людей і так хитро бити по банді, жеби з неї піра летіло й вона борше з нашої землі сі ступила. Тоди переможемо. Ото люди складаютьсі на лахи, їдло, зброю нашим, помалу кріпнемо на силі й дусі підтримки. А оскільки попереду свята, то з простеньких складників можна зробити два добрих салати як у домашних, так і в польових умовах. Жеби й на войні відчули швєта.
На штири порції тре два великих болгарських перці, зо 200-300 грамів м’ясного фаршу, їдну помідору, зо три лижки домашного сиру, жеби присипати смаколик, по клаптику петрушки і кропу. Перці розріжте наполовину, вичистіть насіннячко. Фарш солимо, перчимо, додаємо скибочку хліба, розмоченого в молоці, начиняємо ним перці. Ріжемо кружальцями помідору, файно викладаємо на фарш і посипаємо добре подрібненим сиром. Змащуємо оливою бляшку, ставимо на неї перці і — в духовку на 20-25 хвилин. Як сі спече, то поверха викладаємо петрушку і кріп. Можна наминати із хлібом чи молодою вареною бараболькою. До речі, барабольок настружіт подвійну порцію. Їдну — собі до салату, а другу — до єнчого салату, баклажанного. Поки вона варитьсі, возьміт три баклажани, помийте, де треба — підстружіт (я для себе всю шкірку знімаю, бо не годен зо шкіркою їсти, шлунок вже не той), поріжте на смужки, обсмажте на оливі з усіх боків. Висипте баклажани на якусь тарілку, а на пательню закиньте смажитися цибулю. На два баклажани я брав з десіть цибулин, завбільшки як мій кулак. Коли не любите цибулі, то дайте наполовину. Як вона сі зарум’янит, вкришіт кілька помідорів, втушіт то всьо й пересипте в іншу миску. Теперка возьміт домашного сиру і плавленого, останній натріт на тертці й вимішайте з першим. Думаю, бараболька сі зварила, тож її частину вибираємо, ріжемо смужками або ж виминаємо на пюре (хто як схоче). Теперка робимо так: у жаростійкий банячок чи миску (жеби в духовці можна було пекти) викладаємо шар баклажанів, поверха — цибулю з помідорами, тоди бараболю, а на неї — сир. Викладаємо доти, поки миски всі не вишкребемо. На вершечку салату останнім має бути сир, можете навіть більше плавленого втерти. Теперка ставимо той салатик у духовку на десіть-пятнайціть хвилин, жеби сир сі розтопив. Як любите горичі салати, то наминайте, як тілько витягнете з духовки, а як зимні — то цей салат і зимний добрий.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте