На моїй вулиці включили нарешті світло. Обіцяв освітити Тернопільску область на весь космос ще Хоптян.
Правда, окрім слупів, як розказували мені в сільраді, з космосу більше ніц не було видко. Далі про тоте освітлення другі голови адміністрації чи забули, чи, як то вічно є, грошей не хватило. А теперка перед виборами нарешті знайшли і гроші, і всьо, же тре. Світит лямпочка і на моїй вулиці. Правда, світит цілу ніч, хоць ми не місто, і всі мої односельці вночи сплят, не сплят тілько кіловати на щотчику. Хати сі світят, всьо сі світит, зверха місяць досвічує. А рано, дивлюсі, вже й сонце зійшло, вже й воно світит, а лямпочки далі горат. Я вже на годинник сі не дивив, коли вони згасли.
Ну, думаю, не побачив космос нашу область колись, то побачит хоць перед виборами. Тре буде йти до завклуба, най почне дискотеки для молодих і старих крутити, закім 25 жовтня не стукнуло. Бо нинька хоць буде видко сі вертати домів над раньом. А як проголосуєм, то настане фертик.
Кажут, же світло вночи дешевше, то, може, ще би газ дешевшим зробили, я би вночи при такім файнім світлі навіть лямпочки в кухні не включав і собі пляцки пік чи перекладанці «з підсвіткою», як отойво:
виляти в глибоку миску згущівку зо слоїчка, вибити яйце, всипати чайну лижку поташу і зо 600 грам муки. Замісити таке тісто, жеби не липло до рук. Розділити го на вісім частин, розкачати діаметром, як на велику пательню. Останюю розігріваємо, капку змастивши олією, і печемо в духовці по одному коржу з двох боків. То займе кілька хвилин, вони скоро сі печут. Готові виставляємо, студимо і вирівнюємо, а кришки збираємо для посипки. Як спечемо паланиці, тоди беремсі до крему. В малий банячок вляти 750 мілілітрів молока, вибити дві яйци, всипати 300 грам цукру, їден пакетик ванільки і п’ять столових лижок муки. Всьо файно перемішати і поставити на вогонь, довести до кипіння, але тре постійно мішати. Варите, закім не загусне, то десь 5─7 хвилин. Далі банячок зніміт із плитки, додайте в горичий крем 200 грам масла, добре перемішайте, або ж міксером збийте. Паланиці тре змастити теплим кремом, а кришки вимішати з подрібненими горішками і посипати верхну паланицю. Дати настоятисі півдоби, жеби перекладанец змяк.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте