Ніколи не можу надивувати, як то люди умудряютьсі дурниці плести на рівнім місцю. Слухаєш виступ керівника району на якімсь параді, як він сі розпинає про здобутки і досягнення, без передишки мотає цифри за цифрами і відсотки за відсотками, а вертаєшсі додому такво вечором з городу селом і шпортаєшсі в темноті по ямках.
Десь лямпа світит, а десь — нє, десь кавалок дороги залатали, а десь лишили. Ну, тому, що балакают по телевізорі, я вже сі не дивую. Слова і життя — то небо і земля. Аво вчув, же в Криму люди наробили гвалту, же там нема своїх каналів, газет, а місцева ряжена влада сказала, що є, і то дуже багацько. А як зачитав ведучий у студії назви тотих каналів і газет, то мені смішно стало — там кримскотатарским і не пахне. То те саме, якби я дав вам рецепт пляцка і бараболі назвав ябками, дуст — мукою, вапно — поташом, а грис — сиром. На рівнім місцю — і то збрехали.
Во, добре, же не забув за тою політикою про пляцок.
Надибав у закамарку трошка яблук, прикупив сира і скалатав таке. 160 грамів маргарину тре посікти з мукою (400 грамів), окремо розтерти дві яйци з 200 грамами цукру, додати їх до маргарини з мукою, тоди всипати пачечку розпушувача і замісити тісто. Розділити його на дві частини і най чекає. Далі сі берем за масу. Будемо рихтувати дві: сирну і макову. Для макової тре запарити дві шклянки маку. Заляйте його окропом, поставте на вогонь, трошка поваріт, аби вода сі випарувала, потім змеліт на м’ясорубці. Тоди вибийте до него дві яйци, вимішайте, ще додайте 50 грамів масла, столову лижку манки і килішок цукру.
Окремо рихтуємо масу сирну: кільо сира змеліт. Збийте шість жовтків з 250 грамами цукру, виляйте їх до сира, всипте ще одну пачечку розпушувача, додайте 120 грамів масла і столову лижку манки. Відібрані білки збийте на піну і акуратно вмішайте в масу.
Теперка сі берем за яблука. Відшукайте в льосі кільо яблук, почистіть, тоненько наріжте, всипте 100 грамів цукру, ванільку і всьо то варіт у баняку на малому вогни, аби вони зм’якли. Тоди охолодіт, окремо розчиніт пачку червоної желейки в склянці гарячої води і вимішайте з яблуками. Теперка їдну частину тіста розкачайте тоненько, викладіт на змащену олією бляшку, на тісто виложіть макову масу, наверха — сирну і печіт годину при температурі 180—200 градусів. Другий корж спечіть сам. Як вистигнут, на перший корж викладіт яблучну масу і накрийте другим коржиком. Зверха можете прикрасити, як си схочете — чи чоколядою розтопленою, чи збитим маслом із пудрою і посипати горішками. Піде і так, і так.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте