Нема ніц найсмішнішого, ніж заслабнути літом. Сонце шкварит, аж дим іде, всьой жир, же за зиму нагуляли і за весну коло городу не розтратили, сі топит, а тутка — на, маєш.
Під носом кап-кап і в носі буль-буль, на обидвох градусниках майже сорок, і плутаєш, який звідки — чи ти тим міряєш, же на дверах висит, чи тим, же в аптечці лежит.
А замість попивати зимний, із льоху компотик або ж квас, пражиш молоко і грієш навіть хліб. Везе на старість, нє? Зато є поважна причина задерти ноги і не йти воювати з хоптою. Правда, потім прийдетьсі лазити навкарачки і перепрошувати її за пізнє вторгнення, але то таке. Можна включити Шустера чи якогось другого ведучого, же з політиканами мордуєтьсі, і тихенько позаздрити їхнім напудреним носикам, бо свій гет чисто сі зашмаркав. Ну і ставити їм діагнози — слабі чи нє — за тим, як очицями блискают. Я вже запримітив — як у студії починают сі сварити, то у всіх їднако іскри з очей сиплятьсі. Але хто здоровий — той найбільше кричит. А хто чим слабує, той тілько кліпає і лиш раз через раз щось ляпне. Ось таким гостям заздрити не варто. Я то на дивані лежу, таблеточки похрумкую і чаями запиваю, а їм тре тамка сидіти кілька годин і красіво в кадрі сі дивити.
Якщо вже і слабувати в таку спеку, то тілько на медівники. Тримайте поповнення нашого вільножитівского рецептурника смаколиком від Ірини Мадзій.
«Дуже простий у приготуванні медівник, — каже пані Іра. — Беремо шестеро яєць, відділяємо білки від жовтків. Білки збиваємо на пухку і стійку піну, додаємо обережно склянку цукру і продовжуємо збивати. Тепер пора збити жовтки і додати їх (теж обережно) до збитої маси, склянку меду (якщо густий — розтопити на водяній бані й охолодити), 100 грамів олії, столову ложку (неповну) соди, погашеної оцтом, склянку сметани. Усе безперервно збиваємо й додаємо борошна, скільки візьме. Маса має бути густіша від сметани. Тепер сюди додаємо обчищені й посічені горіхи (бажано підсушені, тоді вони додадуть медівникові пікантного смаку). Виливаємо масу на деко (для цього в мене є кругле деко з високими краями, медівник у ньому «виростає» високим) і ставимо у розігріту духовку. Пекти 40 хвилин при температурі 180 градусів. Спробуйте приготувати цей чудо-медівник і побачите, як ви потішите рідних».
Тож смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте