Згадалося, як торік восени дітиська з вулиці літали по дорозі з гарбузиськами. Писки повирізали, свічки повставляли, ті, же ними їхні бабці та й дідусі і ще тати з мамами запасалися на кінець світа.
Котресь простирадильце притарабанило з дому. Йдемо ми із сусідом зо цвинтаря, а вся зграя на нас як налетіла, як зачила піщати й свистати, як зачила улюлюкати. Такво би не видав зранку всього того приготування, то, певно, мені би всі пляцки в п’ятки повтікали. А що ви думаєте — при такім віці про смерть інколи думаєш, а тутка на тебе летить посеред ночі щось біле й верескливе. Як ту сі не перестрашити! Але нічо, ми із сусідом оговталися, пішли до мене, страхи пляцками позаїдали і спокійнесенько переночували.
То вже на другий день я аж сі здумив: не тілько на гарбузах дітиська шкрябали якісь карлючки — чи то зуби, а чи носи, не тілько простирадильце дірявили ножицями. Вони ще й на деревах на корі повирізали фіглі! Гарбузів не шкода. А от паскудити дерева — то вже вибачєйте. Нє щоби наші традиції практикувати, кілько ми вже, старі, їх протримали в своїм життю. Тож хапають заграничні бздури і глумляться вдома. А ми ще сі дивуємо, чого то діти тотих політиків казна-що витворяють. А простолюдські не ліпші. Із таких-от вирізайків що виросте потім, га? Нє, тутка тре щось робити.
Замість тотих гарбузів най би діти до кухні приучалися. А то тілько дурно час фіглять. Вислала мені днями кількоро рецептиків їдна панянка. Каже, же всьо рихтує на око, тож рецепти якщо й пише, то тілько під час рихтовання. Ото, діти, беріть приклад, та й чаклуйте коло плитки, а не коло гарбузів.
А починайте, приміром, із кексів. Валентина Пискун із Тернополя нарадила такий рецепт.
Штири яйка збиваєте зо двома шклянками цукру. Тоді додаєте 200 грамів маргарини розтопленої, півтори шклянки сметани, чайну лижку соди, погашеної оцтом, три-штири шклянки муки і всьо файно вимішуєте, аби не було ковтків. Можна до тіста (на смак) додати ізюм чи горішки, а чи кокосову стружку, або ж какао (но капку). Тоді формуєте кульки, закладаєте у форми (або виливаєте в їдну велику) й печете до готовності. Зверху можете поцяткувати остигле печиво чи чуколядою, а чи зробити яку іншу помазушку.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте