Раз прочитав, же дає світ Україні гроші, жеби вона могла з корупцією сі бороти, а ті гроші кудась вічно пропадают. Вічна проблема — як не дадут, то не поборем, а як дадут, то вкрадем.
Не ми, звісно, прості люди, ми тих грошей в очі не видим. Але в очах тої ж Європи чи Гамерики винні в злодійстві всі. Ото дали на реформу прокуратури, а хтось із її рядів узяв і розхапав тисячу-другу. Всьо, реформа сі скінчила, бо нема чим її «змащувати». І так всюда.
Ще було трошка спокою з тими хапугами, як революція тривала. Боялисі хабарники людского самосуду. А як всьо сі втишило, то знов тілько й чути: там злапали за тисячу долярів, а тамка — за дві. Приїхала ото на канікули до сусідки внучка. Студентка, в Тернополі сі вчит. Розказує, як сесію пережила, кому скільки мусіла занести, бо як не гризи той граніт науки, а скорше сі вдавиш ним, закім деяким викладачам на трієчку здасиш. Каже дитина: їдна їхня професорка не гребувала навіть помадами використаними й духами, бере всьо і не перебирає…
А в другої сусідки пішла дочка на курси підвищення кваліфікації. Робит в лікарні медсестрою. Закім тоті курси скінчила, без пригод сі не обійшло. Каже, жи їхня керівничка в останній день тих курсів наказала принести торт і коньяк. Але якби в тім була заковика… Торт мав бути тілько якоїсь там торгової марки і коштував зо дві сотні гривень, а пійло тоже мало бути не з дешевих, півлітра — за півтори-дві тисячі. Бо, бачте, керівничці дешевше в горлянку не полізе. І що думаєте? Мусили люди облазити всьо місто, закім знайшли то, що тре. І кому сі пожалієш? Начальникові свому? В поліцію? Каже сусідка: — в тої баби чоловік чи то в СБУ робит, чи в поліції. Так що за справедливістю не розженешся. І такі-то в нас «пироги»…
Тим часом у нас на кухні не пироги, а сирник. Нинька вільножиттівский рецептурник поповнюємо львівским сирником від Марії Литвин.
Для него нам тре кіло і сто грам домашного сира, штири яйци, 250 грам цукру, 25 грам ванільки, 50 грам лимонної цедри, 20 грам манки, 30 грам крохмалю, 180 грам масла, 100 грам маку і 10 грам цукрової пудри. Наладили? Теперка приступаємо до рихтовання. Сир перетираємо з цукром, яйці збиваємо окремо і вливаємо до сирної маси. Додаємо до неї ванільку, манку, крохмаль, лимон, масло і добре збиваємо міксером. Далі запаруємо мак, розтираємо, додаємо до него штири лижки сирної маси. Застелюємо бляшку пергаментним папером, на него викладаємо макову суміш, а поверха — решту маси. Розігріваємо духовку до 180 градусів і ставимо сирник на 50 хвилин-годину пектисі. Як спечетьсі, виставте й остудіт. Тоди притрусіт пудрою або потріт зверха чоколядою.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте