«Ти нашо гроші тратиш? Не можна було шось толкове купити?» — галасає сусідка телефоном до своєї дочки.
З’ясувалося, та на зміні нічній була в неділю, а в понеділок забігла на базар, купила квіток цілий жмит і занесла мамі на роботу, до Дня Матері. «Шкода, ліпше би собі шось потрібне придбала, а то на якісь квітки гроші викидає», — не вгавала. А я би радив робити презента, а особливо для матерів, своїми руками, і то чогось солоденького. І не тілько в другу неділю травня, а кожний Божий день. От напечіть своїм рідненьким люксового бісквіта, рецепта якого порекомендувала Оксана Семенчук із Тернополя. Радила вам, абисьте всьо собі нарихтували заздалегідь і нікуди не спішили.
Заготовте вісім яєць, свіжих і кімнатної температури, вісім столових ложок муки, штири рази пересіяної через сито, аби мала в собі багато повітря, і вісім столових ложок цукру. Ще не забудьте лимон і розпушувач тіста. Увімкніть духовку, най нагрівається до 180 градусів. А теперка уважно читайте і повільно робіть. У сухі поливані миски вибийте окремо жовтки і білки. Жовтки збивайте акуратно і легонько. Добре збийте, тоді засуньте ложку в масу, витягніть і подивіться: якщо слід на ложці буде такого ж кольору, як і жовткова маса, або ж світліший, то ви збили її добре, якщо ж темніший — збивайте далі. Наприкінці капніть 5─6 крапель лимонного соку. Тоді рихтуйте білки. Бийте доти, поки не побіліють, а цукор додавайте потрошку, по ложці, поки не видасте весь. Тоді в білкову масу повільно, на край, доливайте жовткову і легонько помішуйте, водячи вінчиком по колу. Не робіть різких рухів, бісквіт того не любить. Досипте потрошку муки, в якій розкалатайте розпушувач, а можете на ситко викинути тих вісім ложок і так, трусячи, помішуйте тісто. Зробили? Тепер рихтуйте бляшку. Беріть діаметром десь на сантиметрів 30. Чим вужча бляшка, тим вищий вийде бісквіт. Намастіть її маслом, посипте мукою. Виляйте акурат тісто на їдну купку, пальцем (не ложкою!) вигорніть залишки тіста, хай воно собі само по бляшці розтечеться. Легенько, не стукаючи і не грюкаючи, поставте бісквіт у нагріту духовку і не заглядайте до него як мінімум хвилин 15. Перевіряйте готовність тіста сірником чи зубочисткою. Як спечеться, то витягніть, охолодіть, розріжте надвоє, а тоді лагодіть масу: півлітра сметани збийте спочатку трохи саму, а потім всипте цукрову пудру на свій смак і додайте ванільки, зверху гарно прикрасіть. На ніч поставте у холодильник, а зранку подавайте мамі в ліжко з кавою.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте