Деякі садівники слово «скошування» сприймають настільки буквально, що після збирання врожаю виходять на грядки суниці, що відплодоносили, у буквальному сенсі з косою. А оскільки час плодоношення в різних сортів різний, то і скошують вони листя не лише в червні-липні, а й у серпні. Ні до чого доброго привести це не може.
Насправді під терміном «скошування листя» розуміють цілий ряд заходів на грядці суниці першого року вирощування, що відплодоносила, ігнорувати котрі небажано. Цей найважливіший етап у догляді за суницею включає в себе не лише видалення листя, але й обробку від шкідників та хвороб, видалення вусів, спушування грунту, підсаджування рослин і підготовку розсади для нової грядки.
Біологія суниці садової така, що її листя живе 60—80 днів. На одному кущі може бути до 120 листків (залежно від сорту), слаборозлогих або зібраних у компактну розетку. Відживши належний час, листя природним чином відмирає. Із цього виходить, що така листяна маса, котра є на кущі, до закінчення збирання врожаю гине і до часу настання холодів не зможе надійно вкрити ніжне сердечко куща від морозу. Але перебуваючи на кущі, ці листки стримують ріст і розвиток молодих. Крім того, на старіючому листі багато шкідників (зокрема кліща, котрий, до речі, зимує за прилистками) і спор грибкових рослин (різних плямистостей, борошнистої роси, сірої гнилі).
Ось чому після збирання врожаю листя треба зрізувати. Це робиться вручну (але не косою). При цьому лівою рукою слід захопити все листя одного куща разом із вусами, вибрати два найміцніших і добре розвинених вуси та обережно вивільнити. Усі інші вуси і листя потрібно зрізати ножем або секатором так, щоб сердечко куща з молодими, не розвиненими листками, а також ті два вуси, з’єднані з маточною рослиною, залишились незачепленими. Потім вуса другого порядку, котрі виросли на них, так само слід видалити. Усю зрізану зелену, а також суху, пожовтілу та іншу масу слід видалити з ділянки і знищити.
П. БУЧИК
Фото з вільних джерел
Прокоментуйте