Яйці, як вони є

Яйці, як вони є

В Україні яйці сі прославили особливо в часи Януковича, коли їден франківський студент вирішив висловити до тодішнього президента свою громадянську позицію. Свиснув їдним куричим яєчком у гаранта, і той знеможено впав. Відтоді яйці — то сила.

По радіо, пам’ятаю, довго пісеньку Мельниковича крутили. Знаєте, де є такі-во слова: «Знесла курочка яєчко, та й сказала «Гопа! Таке яєчко маленьке чуть не вбило хлопа»?

Нинька шпурляти яйцями стало модно й почесно. Правда, я дививсі по телевізору, же пару активістів, які пішли в яєчну атаку на тернопільського депутата Барну, влада рішила напудити. Сказала, же не файно кидати (запортки чи свіжі) яєчка в парламентара. Но я, разом з тим, думаю, же не дуже файно і тому депутату робити погані вчинки, як-от лапати прем’єра межи ноги і носити по сесійній залі чи журналістів матюкати. То тоже негарно. Активісти же мают розуміти: яйцями людину не перевиховаєш. Яке виросло, таке й ходит. То тре другі методи пробувати, може, подіє.

Політика політикою, а я во дивлюсі, як мої кури чим раз менше зачинают сі нести, і думаю, же добре’м зробив, як вліті поскладав пару десятків штук до баняка й засипав пшеницьою. Не знаю, як наші читачі яйці ще зберігают, но я роблю так. Як схочете, то мені напишете, буду пробував.

Якось я наплутав з яйцями різного терміну давності й не міг дати ради, котре брати на випічку, а котре — нє. Для пляцка мені тре було свіже яйце. А давніші мали йти на січеники (про них повім нижче). Я зробив так, як колись вичитав в їдній мудрій книжці: у банячок вляв літру води, кинув 10 чайних лижочок соли і поставив кілька штук. Старі яйці поспливали всі. Котрі були середної давності, то плавали посередині банячка, а свіжі лежали на дні. Та й таке.

Теперка про січеники. Я си взяв штири яйця, зварив на твердо, такво по 12-15 хвилин кажне. Облупив, посік дрібненько. Намочив у молоці булку, тоди добре витиснув. Додав до яєць, вибив ще їдне сире. На олії всмажив їдну велику, на дрібно покришену цибулину, посолив суміш і поперчив до смаку. Поділив на шість частин тісто, зробив із кажної паланичку завтовшки з палец. Обкачав у паніровочних сухарах і обсмажив з двох боків на пательні. Можна їсти зо салатом, можна вприкуску до зупки.

Смачного!

Ваш пан ЮЗЕК

Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА