Рогальки для роботи

Рогальки для роботи

Ніцно кажут, же в нас глобальне потепління. Ая-ая, я то добре виджу, де потепління, а де замерзління. У сусіда во в хліві на стінах аж мороз стоїт ще й льоду кавалки стирчат. То яке то потепління?

Теперка во сніг мете та й мете, а потім, як то всьо почне сі топити, то буде вже в нас глобальне потопління. А як прийдеться бараболі садити, то як не приморозки, то заморозки сі зачнут. А ви кажете — тепло і Африка.

Во тих кілька днів моє село закурило наніц. Хтів тими днями вийти з хати, а двері задуло з тамтого боку. Прийшлосі добре шуфльою помахати, закім траншеї прорив. Навіть не знаю, як то люди на роботу їхали в той день — дорогу передуло фест. Трахторів, жеби то всьо прогорнути, нема. Во в місті який бардак сі робит, то що про село казати. Зато є кому газетки перед виборами носити і язиком коло церков тріпати.

Балотуютьсі-во на голову нашої громади кількоро людей, то вже їден зачив у своїх газетках чорнити конкурентів. І такі вони, і сякі, і регіонали, і злодії, і брехуни, ще й ігромани. А сам хіба інакший? Хлопе, та покажи себе з ліпшого боку: вийди до людей, поможи їм чимісь, зроби добре діло. Сніг ліпше поможи розгорнути. І будеш мати куда свою енергію витратити, і гроші, і нерви, і силу.

Якби хто наваживсі з кандидатів у депутати, старости чи голови таки зорганізувати бригаду розкидати сніг по своїм селі чи окрузі, то після роботи добре зогрітисі як мінімум якимісь чаєм з рогаликами. Рихтуємо їх так.

Наладьте си літру муки, дві столових лижки цукру, шклянку літеплого молока, три жовтки і їдне яйце, лижку масла, 3 дека дріжджів і цитринову шкірку.

Дріжджі розведіт у молоці, окремо розітріт на піну масло з цукром, жовтками і яйцьом. Дайте на кінчик ножа соли. То всьо зведіт докупи, файно вимішайте, додайте борошно і замісіт тісто, воно має відставати від рук. Поставте коло грубки, най росте. Як викисне, помастіт бляшки олією і зачніт крутити рогальки. Поріжте тісто на кілька частин, кажну розкачайте і поріжте на кілька частин. Можете змастити тісто олією і посипати зверха цукром і закрутити з ширшої сторони, як круасани. Можна додати ще какао. Можна покласти густе повидло, але перед тим додайте до него трошка крохмалю або манки, жеби не витікало. Як нарихтуєте бляшки, помастіть рогальки зверха яйцьом і ставте сі пекти в розігріту до 180 градусів духовку до зарумняніння.

Смачного!

Ваш пан ЮЗЕК

Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА