Взяття на облік платників єдиного внеску — членів фермерського господарства

Взяття на облік платників єдиного внеску — членів фермерського господарства

Згідно з пунктом 5 прим.1 першої частини статті 4 Закону України від 8 липня 2010 року за номером 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, є платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Про це нагадали в головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

Члени фермерського господарства, вичерпний перелік яких визначено третьою частиною статті 3 Закону України від 19 червня 2003 року за номером 973 «Про фермерське господарство» із змінами та доповненнями, з першого січня 2018 року зобов’язані були стати на облік у контрольних органах як платники єдиного внеску.

Зазначена норма не поширюється на членів фермерських господарств, які є застрахованими особами (найманими працівниками, фізичними особами-підприємцями).

Відповідно ж до четвертої частини статті 4 першого із згаданих Законів обов’язок щодо постановки на облік не поширюється на членів фермерського господарства, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України від 9 липня 2003 року за номером 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» із змінами та доповненнями, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

При втраті членом фермерського господарства статусу застрахованої особи або статусу особи з інвалідністю, або припинення виплати соціальної допомоги, такий член фермерського господарства зобов’язаний стати на облік в контрольних органах як платник єдиного внеску.

Згідно з пунктом 1 розділу ІІІ Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24 листопада 2014 року за номером 1162, для взяття на облік платником єдиного внеску членам фермерських господарства необхідно подати до контрольного органу за місцем проживання заяву про взяття на облік платника єдиного внеску за формою №12—ЄСВ згідно з додатком 2 до згаданого порядку.

Члени фермерського господарства подають заяву та підтвердні документи щодо дати набуття членства у фермерському господарстві (договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства, статут фермерського господарства тощо) протягом десяти календарних днів після внесення змін до установчих документів фермерського господарства (пункт 3 розділу ІІІ порядку).

Така заява повинна бути додатково підписана головою фермерського господарства.

Контрольним органом наступного робочого дня з дня взяття на облік членів фермерського господарства безоплатно надсилається (вручається) повідомлення про взяття їх на облік за формою №2—ЄСВ згідно з додатком 3 до порядку.

Фото сектору комунікацій ГУ ДПС у Тернопільській області