Петро ЯКИМЧУК: «Одноразове добровільне декларування краще зробити саме зараз»

Петро ЯКИМЧУК: «Одноразове добровільне декларування краще зробити саме зараз»

У головному управлінні ДПС у Тернопільській області відбулася традиційна гаряча лінія. Заступник начальника Петро Якимчук протягом години спілкувався з усіма охочими на тему введення в Україні так званої податкової амністії.

— 15 червня цього року, — сказав для початку пан Петро, — Верховна Рада ухвалила Закон України за номером №1539-IX, який і передбачає введення в нашій державі податкової амністії. Повна його назва — «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету». Ним запропоновано в період із першого вересня 2021 року до першого вересня 2022 року провести добровільне декларування активів фізичних осіб, які були придбані до першого січня цього року, але з яких не були сплачені податки. Тож постараюся відповісти на всі запитання, які виникли у платників стосовно нього…

Перше, до речі, не забарилося:

— Заробітчани можуть брати участь в одноразовому (спеціальному) декларуванні доходів?

— Відразу наголошу, що з метою виконання згаданого Закону не розділяємо громадян на закордонних заробітчан чи тих, хто набув свої активи в Україні. Скористатися добровільним декларуванням можуть фізичні особи — резиденти, у тому числі самозайняті особи (підприємці, адвокати, нотаріуси тощо), а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання об’єктів декларування і які володіють активами, що були одержані за рахунок доходів, у тому числі й отриманих за кордоном, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, або які не були задекларовані в період до першого січня 2021 року.

Якщо ж громадянин працював за межами нашої держави легально, сплачував там належні платежі і має відповідні підтвердження закордонного податкового органу, то, відповідно до міжнародних податкових угод, суми сплачених податків враховуються при поданні ним щорічної декларації про майновий стан і доходи. У випадках, коли такі податки не сплачувалися ні за кордоном, ні в Україні, безумовно, це необхідно зробити саме зараз.  

— А підприємці можуть скористатися одноразовим декларуванням?

— Без сумніву. Адже основною цільовою аудиторією податкової амністії є саме підприємці — фізичні та самозайняті особи, які в минулому не в повному обсязі сплатили податкові зобов’язання або ж ті, хто працював без державної реєстрації.

— Будинок знаходиться за кордоном. Як його відобразити?

— В одноразовій спеціальній декларації є розділ V «Нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», куди і необхідно внести назву та тип об’єкта. У відповідних графах цього розділу зазначаєтья також місцезнаходження будівлі, площа, оціночна вартість. Якщо об’єкт нерухомості знаходиться за межами України, декларант зобов’язаний підтвердити його вартість шляхом додання до декларації документів, які супроводжуються нотаріально засвідченим перекладом українською мовою.

Вартість, визначена в іноземній валюті, відображається у гривні за офіційним курсом національної валюти, встановленим Нацбанком України станом на дату подання декларації.

— Чому різні ставки?

— Розмір збору, який потрібно заплатити, аби легалізувати свої доходи, залежатиме від того, який актив декларується та де він перебуває.

Основна ставка податкової амністії становить п’ять відсотків. За нею можна легалізувати гроші, покладені на спеціальний рахунок у банку, нерухомість, автомобілі та інше рухоме майно, які перебувають на території України.

Якщо можливості за раз сплатити п’ять відсотків від суми активів, що амністуються, немає, то податкове зобов’язання можна розбити на три роки. Однак у цьому разі ставка податку становитиме не п’ять, а шість відсотків.

Вища ставка діятиме для активів, що перебувають за кордоном: грошей в іноземних банках, нерухомості, автомобілів та іншого майна, які знаходяться в інших країнах. Під час декларування цих активів доведеться сплатити сім відсотків податку. Якщо декларація подаватиметься з першого березня 2022 року, ставка зросте до дев’яти відсотків.

Розстрочити сплату податків на три роки у цьому разі можна за ставкою 9,5 відсотка (якщо декларація подаватиметься до березня 2022 року) і 11,5 відсотка (після першого березня 2022 року).

У разі придбання за кошти, що амністуються, ОВДП зі строком обігу 365 днів без можливості дострокового погашення у період із першого вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року, з таких грошей доведеться заплатити лише 2,5 відсотка податку. При розстрочці сплати цього податку на три роки ставка зросте з 2,5 відсотка до трьох.

— Які є обмеження в розмірі декларування?

— Можна не декларувати активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тисяч гривень. Поясню. Якщо хтось заробив такі кошти, придбав якісь активи, або просто залишив готівку, не сплативши з неї податків, то потреби в подачі спеціальної декларації немає.

Варто також пам’ятати, що не підлягає декларуванню і нерухоме майно, розташоване на території України, яке станом на дату завершення періоду дії податкової амністії належало фізичній особі на праві власності в обсязі:

— квартира загальною площею, яка не перевищує 120 квадратних метрів, або житловий будинок загальною площею, яка не перевищує 240 квадратних метрів;

— нежитлові будівлі некомерційного призначення загальною площею, яка не перевищує 60 квадратних метрів;

— земельні ділянки, сукупний розмір яких не перевищує норми безоплатної передачі (приватизації) за статтею 121 Земельного кодексу України;

— один транспортний засіб особистого використання (крім легкового автомобіля з робочим об’ємом циліндрів двигуна 3000 кубічних сантиметрів і більше та/або середньоринковою вартістю понад чотириста тисяч гривень, мотоцикла з об’ємом циліндрів двигуна понад 800 кубічних сантиметрів, літака, гелікоптера, яхти, катера).

— Маю певну кількість біткоїнів. Чи можна їх відобразити в спеціальній декларації? Звідки брати довідку про їх наявність?

— Оскільки на сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні, зокрема відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій із нею, то підстав для її відображення фізичною особою в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації немає.

— Чи можу уповноважити іншу особу, для прикладу, рідну сестру подати замість себе одноразову добровільну декларацію?

— Одноразову (спеціальну) добровільну декларацію декларант має подати тільки особисто і лише в електронній формі. Це передбачено згаданим Законом України. 

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області