…Лише за кількістю стрибків поступилися

…Лише за кількістю стрибків поступилися

Чемпіонат світу з легкої атлетики в американському Юджині мав відбутися ще торік. Однак через пандемію коронавірусу його перенесли на липень 2022-го.

Якби не ця обставина, стверджують фахівці з експертами, цілком можливо, що склад української команди був би ширшим, а теми для розмов із нашими прихильниками «королеви спорту» — зовсім іншими. Адже через розв’язану росією підступну війну в Україні збірна нашої держави ще на жодних змаганнях не мала такої підтримки. Представники інших команд, журналісти з усього світу, волонтери, просто звичайні перехожі на вулиці — ледь не кожний намагається словом чи бодай посмішкою підтримати зодягнених у синьо-жовту форму спортсменів.

А в їхньому обличчі, без сумніву, всю Україну, особливо наших військових. Захоплюються духом і силою українського народу. Саме українські військові стали основною мотивацією для багатьох наших збірників. І перші їхні успіхи не забарилися. Першу медаль світової першості завоював 34-річний стрибун у висоту Андрій Проценко. Шлях до неї, як зізнався сам досвідчений атлет, був, як ніколи, тернистим. Адже чемпіонат світу став сьомим у кар’єрі Проценка, проте до фіналу вийшов уперше.

Навіть попри те, що підготовка до змагань була чи не найгіршою. Через окупацію Херсонщини він лише в квітні все ж зміг звідти виїхати. Пізніше була довга, з тривалими затримками, мандрівка до Португалії, де Андрій нарешті зміг зустрітися зі своїм наставником Геннадієм Зуєвим, з яким фактично продовжили, коли не сказати розпочали, підготовку до сезону.

Однак, незважаючи на всі перешкоди, Андрій Проценко зміг саме зараз зібратися і досягнути того, чого прагнув — п’єдесталу чемпіонату світу. До того ж висоту 233 сантиметри, яка стала для нього найкращим результатом цього сезону, підкорив із першої спроби. А після двох невдалих стрибків на 235 сантиметрів у третьому попросив підняти планку ще на два сантиметри. На жаль, і завершальна спроба була невдалою, змусивши спортсмена задовольнитися бронзовою медалю.

Чемпіоном же світу став Мутаз Есса Баршим із Катару, який завдяки озвученій уже висоті 237 сантиметрів став лідером цього сезону. А титул віцечемпіона виборов У Сан Хьок із Південної Кореї, повторивши національний рекорд — 235 сантиметрів.    

Не менше компліментів не можна не сказати і на адресу Ярослави Магучіх із Дніпра. Днем пізніше за Андрія Проценка 20-річна бронзова призерка літніх Олімпійських ігор у Токіо до своїх численних нагород додала друге в своїй кар’єрі «срібло» світових першостей. Подолавши 202 сантиметри з другої спроби, підопічна Тетяни Степанової лише за більшою кількістю витрачених стрибків поступилася новоспеченій чемпіонці, австралійці Елеанор Паттерсон.

А за крок від п’єдесталу зупинилася ще одна наша землячка — киянка Ірина Геращенко. Для того, аби вибороти четверту позицію, досвідченій уже стрибунці довелося вперше в кар’єрі подолати планку на висоті 200 сантиметрів. Була теж надзвичайно близькою до «бронзи». Втім, і їй довелося поступитися нею через більшу кількість затрачених стрибків. На відміну від італійки Елені Валлортігарі, яка і піднялася на третю сходинку п’єдесталу пошани.

На фото: Ярослава МАГУЧІХ (зліва) на п’єдесталі пошани чемпіонату світу.

Фото із соціальних мереж