Визнання помилковою раніше поданої звітності

Визнання помилковою раніше поданої звітності

Проведеним аналізом вхідної кореспонденції виявлено численну кількість заяв платників податків про визнання «помилковою» поданої раніше звітності, що призводить до грубого порушення вимог Податкового кодексу України (ПКУ). На це звернули увагу суб’єктів господарювання у головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

Тож податківці зазначили, що відповідно до пункту 49.1 статті 49 ПКУ податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контрольному органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Першим абзацом пункту 49.1 статті 49 ПКУ передбачено, що платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Цей принцип застосовується до всіх платників податків, у тому числі і до тих, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності. 

Згідно з пунктом 49.8 ПКУ під час прийняття податкової декларації уповноважена посадова особа контрольного органу, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов’язана перевірити наявність та достовірність заповнення всіх обов’язкових реквізитів, передбачених пунктами 48.3 та 48.4 статті 48 ПКУ.

При виявленні порушення вимог до оформлення документа звітності, зокрема відсутності або недостовірності заповнення обов’язкових реквізитів, підрозділ обслуговування платників щоденно (у робочі дні) по мірі виявлення порушень інформує платника податків про них і про право контрольного органу відмовити у прийнятті документа звітності та про наявність можливості, за потреби, повторно подати документ звітності, оформивши його належним чином.

Якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявлені — пункт 50.1 статті 50 ПКУ.

Таким чином, у випадку помилкового подання податкової звітності платнику податків необхідно:

— до закінчення граничного терміну подання такої податкової звітності подати податкову звітність з ознакою «Звітна нова»;

— після граничного терміну подання податкової звітності подати податкову звітність з ознакою «Уточнююча».

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області