Деякі нюанси реєстрації касових апаратів

Деякі нюанси реєстрації касових апаратів

Нещодавно у головному управлінні ДПС у Тернопільській області відбулася традиційна «гаряча лінія». На запитання платників податків стосовно нюансів реєстрації реєстраторів розрахункових операцій відповідав заступник начальника управління податкових сервісів — начальник відділу обліку платників, об’єктів оподаткування, ведення реєстрів, реєстрації за окремими видами податків, ведення державного реєстру фізичних осіб — платників податків Андрій Петришин.

Для початку, звісно, телефонні співрозмовники поцікавилися первинною реєстрацією РРО в контрольному органі. Саме первинній реєстрації підлягають моделі (модифікації) РРО, що містяться у першій частині Реєстру РРО та раніше не були зареєстровані. Тобто нові, які не експлуатувалися.

Чимало запитань прозвучало і стосовно послідовності дій платника для реєстрації ПРРО. Посадовець роз’яснив, що суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на обліку в контрольному органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватися РРО чи ПРРО. Про неї суб’єкт господарювання повідомляє відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України. Тобто необхідно подати повідомлення за формою 20-ОПП щодо господарської одиниці, де буде використовуватися цей касовий апарат.

Також запитували про те, куди суб’єкту господарювання подавати реєстраційну заяву за формою №1-ПРРО для реєстрації ПРРО на відокремлений підрозділ. На що Андрій Петришин роз’яснив — потрібно подати про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою №1-ПРРО (J/F 1316605) із зазначенням даних про місцезнаходження такого відокремленого підрозділу (філії) за своїм основним місцем обліку як платника податків до фіскального сервера засобами електронного кабінету.

Звернув увагу і на те, що коли відбулося перейменування назви міста, вулиці тощо, де розміщений об’єкт оподаткування, то платник податків надає до контрольного органу за основним місцем обліку повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність за формою №20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування.

Податківець звернув увагу, що перевірити реєстрацію РРО/ПРРО суб’єкт господарювання може у відкритій частині електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС (https://cabinet.tax.gov.ua), в меню Реєстри у вкладці «Інформація про РРО» шляхом пошуку за їх даними.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області