Наближається час висівання насіння овочів на розсаду. Досвідчені городники визначили для себе роками перевірені строки. Початківці шукають інформацію в довідкових виданнях.
Однак оптимальний строк посіву навіть для однієї й тієї ж культури може помітно різнитися, тому до загальних рекомендацій типу «сіяти помідори треба з 1 по 10 березня» треба ставитися виважено.
Строк посіву визначають дуже багато індивідуальних факторів. Але його можна розрахувати, причому з великою точністю.
Для цього слід знати тривалість вегетаційного періоду конкретної культури; оптимальний саме для цієї рослини вік розсади при висадженні в грунт; вимоги рослини до тепла; умови вирощування (теплиця, парник, відкритий грунт); бажаний час урожаю; строк проростання насіння; кліматичні умови свого регіону. Тривалість вегетаційного періоду в різних культур різна. Крім того, відрізняється тривалість вегетаційного періоду і в різних сортів однієї й тієї ж рослини. За цією ознакою виділяють ранньо-, середньо- й пізньостиглі сорти. На пакетику насіння вказується тривалість вегетаційного періоду в днях.
Вона становить: у помідорів — від 80 до 140 днів, перцю — від 90 до 140 днів, баклажанів — від 100 до 150 днів, капусти — від 50 (ультрарання) до 190 (пізня) днів. Діапазон досить великий, тому, наприклад, помідорів пізніх сортів на розсаду сіють уже в лютому, а то й у січні, ранніх — у березні-квітні.
Рекомендований вік розсади для висадження в грунт у ранніх помідорів становить 40—50 днів, середніх — 55—60, пізніх — 70; перцю — 50—65; баклажанів — 45—60 днів. Більшість овочевих культур, які вирощуються розсадним способом, дуже теплолюбна. Виняток становить лише капуста, яка добре витримує відносно низькі температури. Висадження рослин у теплиці й у відкритий грунт за строками, як правило, різниться досить суттєво. Скажімо, для помідорів орієнтовний час висадження розсади в теплицю, що не обігрівається — перша половина квітня, а у відкритий грунт — середина травня. Роблячи розрахунки, завжди варто враховувати, що строк проростання насіння може варіюватися навіть для однієї й тієї ж культури. І залежить він не тільки від якості самого насіння, а й від температури грунту, вологості, глибини закладання насіння. Середні показники такі: помідори — 4—6 днів; перець солодкий — 12—15; баклажани — 8—10; капуста — 4—5 днів.
Важливий показник також — кількість днів без морозу. Саме він допомагає визначити, чи потрібна вам взагалі розсада тієї або іншої культури, чи краще сіяти безпосередньо в грунт у підходящі для цього строки. Порахувати кількість безморозних днів у своїй місцевості не так складно: з орієнтовного строку першого осіннього заморозку віднімаємо строк настання стійкого тепла (приблизно 10—15 травня). Виходячи зі своїх кліматичних умов, вибираємо орієнтовну дату висадження розсади для теплиць і парників або строк для відкритого грунту. Із цієї дати віднімаємо оптимальний вік розсади обраної культури. При цьому треба враховувати тривалість вегетаційного періоду, зазначеного на пакетику. З розрахованої дати віднімаємо строк проростання насіння — одержуємо зразкові строки посіву. Але при цьому важливо не квапитися. Адже переросла, занадто рано посіяна розсада не дасть (усупереч очікуванням) ранніх і високих урожаїв. Хто намагався одержати ранню розсаду, точно знає, що це не так уже й просто: світла ще мало, тепла теж не вистачає, і зусиль для вирощування потрібно значно більше.
Надіслала М. ПАНАСЮК
Фото з вільних джерел
Прокоментуйте