СТОЛИЦЯ «УКРАЇНСЬКОЇ БРАЗИЛІЇ» СТАЛА МІСТОМ-ПОБРАТИМОМ ТЕРНОПОЛЯ

СТОЛИЦЯ «УКРАЇНСЬКОЇ БРАЗИЛІЇ» СТАЛА МІСТОМ-ПОБРАТИМОМ ТЕРНОПОЛЯ

Міський голова Сергій Надал, мер бразильського міста Адельмо Луїс Клосовський, представники української діаспори та духовенства підписали договір про побратимство між українським Тернополем та бразильським Прудентополісом. Тепер наше місто має побратима у далекій Бразилії.

Прудентополіс — відомий на весь світ бразильський центр української культури. Сюди при їздять, щоби побачити українську  вишиванку, писанку, танці, послухати українські пісні, спробувати українські страви. Станом на 2008 рік тут налічувалося більш ніж 50 тис. мешканців, з яких 75% — українського походження. Цікаво, що більшість місцевої української діаспори є вихідцями з Тернопільщини. Саме з ініціативи громади Прудентополіса було підписано договір про побратимство з Тернополем. Також за участі міського голови Тернополя у бразильському місті, яке називають столицею «української Бразилії», було вшановано пам’ять Тараса Григоровича Шевченка. Про важливу роль співпраці України, Бразилії та роль Української діаспори розповів мер Тернополя.

Сергій Надал: «Побратимство Тернополя з Прудентополісом стимулюватиме розвиток українсько-бразильських економічних відносин»

«Сьогодні Бразилія є країною, яка стрімко розвивається. Тому побратимство Тернополя з Прудентополісом стимулюватиме розвиток українсько-бразильських економічних відносин, сприятиме залученню бразильських інвестицій в Тернопіль та Україну. Це один із важливих аргументів підписання угоди про побратимство », — зазначив Сергій Надал.

 «Ще одна важлива причина — це українська діаспора Бразилії. Вона є найкращим послом наших народу та держави. Українці Бразилії завжди доносили до світу правду про Україну та відстоювали українські національні інтереси. Бразильські українці також стали частиною тої потуги, яка допомогла нашій держав і зупинити російського агресора на Донбасі. Представники діаспори збирали і збирають для української армії та добровольчих батальйонів допомогу, переконують свій уряд у ворожій політиці російського агресора. Знову доносять правду. Ми дякуємо побратимам за їхню працю на користь України», — підсумував Сергій Надал. У свою чергу міський голова Прудентополіса Адельмо Луїс Клосовський оцінює підписання угоди про побратимство як вікову подію у стосунках України та Бразилії.

«Угода про побратимство між Тернополем та Прудентополісом — це вікова подія у розвитку співпраці України та Бразилії. Це місток, який поєднає наші країни. Вже прописана концепція економічної та культурної співпраці між містами. Ми готуємо реальні пропозиції для виходу бразильського бізнесу на ринок Тернополя», — заявив Адельмо Луїс Клосовський. Таким чином, далека Бразилія стала ще ближчою до України, а український Прудентополіс долучився до країни-матері.

Адельмо Луїс Клосовський: «Ми готуємо реальні пропозиції для виходу бразильського бізнесу на ринок Тернополя»

Нагадаємо, у червні 2018 року мер американської Парми Тім ДеГітер і міський голова Тернополя Сергій Надал підписали меморандум про побратимство між містами. Тім ДеГітер під час свого виступу назвав Сергія Надала одним з найбільш прогресивних мерів України, який щиро хоче вести країну вперед.

«Я зустрічався з багатьма українськими політиками і чиновниками, зокрема й мерами українських міст. Тому можу сказати з упевненістю: міський голова Тернополя — це дійсно прогресивний мер, який впроваджу є сучасні методи управління містом, систему прямого народовладдя. Сергій Надал — це один з найбільш прогресивних мерів України», — зазначив очільник Парми.

Віра СОТНИК.