Лишень у новачків домашні перемоги

Лишень у новачків домашні перемоги

Розпочавшись ще минулої неділі, 28 липня, перший тур нового чемпіонату України серед команд прем’єр-ліги завершився лише позавчора, останнього дня місяця. Всі без винятку поєдинки були принциповими, жодного нічийного підсумку арбітри так і не зафіксували.

Причому перемог на очах власних прихильників удалося домогтися тільки дебютантам. Дивина? Навряд чи. Підопічні Дмитра Михайленка з «Дніпра-1» уже в минулому сезоні демонстрували, що в першій лізі в них не має гідних конкурентів. А під час історичного для себе старту в елітному дивізіоні з допомогою новоспечених чемпіонів світу серед молоді Сергія Булеци і Владислава Супряги вже до дев’ятої(!) хвилини зустрічі з донецьким «Олімпіком» установили остаточний підсумок — 2:0.

Натомість днем раніше «Колосу» з Ковалівки домогтися аналогічного успіху в поєдинку з «Маріуполем», схоже, допоміг славнозвісний (чи сумнозвісний) арбітр Олександр Дердо з Чорноморська. В середині другого тайму за нічийного рахунку 1:1 у безпосередній близькості від штрафного майданчика гостей угледів порушення правил Сергієм Яворським у боротьбі з Олегом Ільїним. Хоча навіть без повтору було зрозуміло: півзахисник «Колоса», втративши контроль над м’ячем, вирішив із допомогою відвертої симуляції постаратися ввести в оману арбітра. Тож переможний гол Віталій Гавриш забив зі штрафного, якого і близько не було — 2:1 на користь «Колоса».

Хоча… досвідчений голкіпер і капітан «Маріуполя» Рустам Худжамов переконаний, що справа не в хитрощах суперника. Суддя чи не відразу став демонструвати свої симпатії до господарів. У першому таймі, скажімо, чотири рази не зафіксував явних порушень правил проти оборонця гостей. А коли на останніх секундах зустрічі захисник господарів вибив м’яч на кутовий, це, за висловом ветерана, «чудо зі свистком» вказало на удар від воріт, навіть не почервонівши.

На щастя, в інших матчах схожих інцидентів було не так і багато. Хіба у ворота «Олександрії», яка приймала донецький «Шахтар», не поставили ще одного одинадцятиметрового. Але і без нього і без нереалізованого Марлосом уже на сьомій хвилині аналогічного покарання (молодець Юрій Паньків) гірники зуміли взяти гору — 3:1. Як і в багатьох попередніх матчах, київські динамівці знову здобули не надто виразну перемогу у Львові, де зустрічалися з «Карпатами» — 2:0.

Про виїзну ж перемогу «Зорі» над «Ворсклою» в Полтаві (1:0) у першому матчі чемпіонату прихильники футболу вже знають. А в Чернігові, де «Десна» приймала «Львів», гості, як і наприкінці попереднього чемпіонату, знову були сильнішими — 2:1.

Поєдинки другого туру відбудуться найближчих суботи-неділі, 3—4 серпня. Київські динамівці знову гостюватимуть у Львові, де цього разу поміряються силами з однойменним муніципальним клубом. Натомість «донецький «Шахтар» у Харкові чекає на «Карпати».

Фото з вільних джерел