…У зв’язку з об’єднанням сільських рад у територіальні громаду

…У зв’язку з об’єднанням сільських рад у територіальні громаду

Відповідно до підпункту 10.1.1 пункту 10.1 статті 10 та підпункту 265.1.1 пункту 265.1 статті 265 Податкового кодексу України (ПКУ) податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в складі податку на майно належить до місцевих податків. Про це нагадали в головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

Згідно з підпунктом 266.7.5 пункту 266.7 статті 266 ПКУ платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки — юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на перше січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають контрольному органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості декларація юридичною особою — платником подається протягом тридцяти календарних днів із дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Розпорядженнями Кабінету міністрів України від 12 червня 2020 року за номером 707—730 визначено адміністративні центри та затверджено території територіальних громад усіх областей України.

Для заповнення додатка 1 «Розрахунок № _ у частині об’єктів житлової нерухомості» та додатка 2 «Розрахунок № _ у частині об’єктів нежитлової нерухомості» до форми податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 10 квітня 2015 року за номером 408 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15 листопада 2018 року за номером 897), використовується КОАТУУ. А з 2022 року у рядку 1 розділу І додатка 1 або додатка 2 до декларації зазначається код КОАТУУ органу місцевого самоврядування, який відповідає адміністративному центру об’єднаної територіальної громади, до якого входить населений пункт, в якому знаходиться об’єкт оподаткування (об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі його частка).

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області