Найпоширеніші проблеми соціальних послуг для людей з інвалідністю

Найпоширеніші проблеми соціальних послуг для людей з інвалідністю

Однією з головних проблем у системі соціального обслуговування  є недоступність для людей з обмеженими можливостями, зокрема для інвалідів. Недостатня кількість адаптованих будівель та транспорту ускладнює їхній доступ до медичних закладів, навчальних установ, а також до інших необхідних сервісів та послуг.

Згідно з дослідженням громадської організації “Ліга Сильних”, люди з інвалідністю найчастіше стикаються із наступними соціальними проблемами:

  • недостатній розмір соціальних виплат та допомоги від держави;
  • непристосованість приміщень та навколишнього середовища;
  • брак необхідних медичних послуг
  • недоступність інформації про можливі програми для людей з інвалідністю
  • дискримінація та упереджене ставлення з боку оточуючих
  • брак необхідних освітніх послуг.

Головними сферами дискримінації для людей з інвалідністю залишаються архітектурна доступність та працевлаштування. За результатами опитування у досліджуванні, більшість респондентів згадають відсутність пандусів, ліфтів, пласких входів або неможливість використовувати за призначенням ті, що є. На Заході України низький відсоток адаптованих транспортних засобів для людей з візками, адаптованих сайтів місцевих органів влади для незрячих, доступність інформації про можливості для людей з інвалідністю, соціальні послуги та реабілітація, культурні послуги, інформаційні кампанії для привернення уваги до проблем людей з інвалідністю.

Працевлаштування та офіційна робота залишаються сферою, де дискримінація продовжує тривати. Ситуація трохи виправилась з просуванням інтернету і дистанційної роботи, коли роботодавець навіть не завжди знає, чи є у працівника інвалідність. Проте більшість мала в досвіді безпідставні відмови, коли компетенція працівника та його можливість виконувати роботу навіть не розглядалася, а причиною відмови ставала видима інвалідність.

Люди з особливими потребами найбільше потребують фінансової, медичної, психологічної, соціальної, реабілітаційної допомоги. Також доречною була б допомога з працевлаштуванням, допомога з житлом, освітою та правовим захистом.

Найбільшим завданням є необхідність заохотити саму людину з інвалідністю виходити у публічний простір, боротися за свої права, уміння просити про допомогу. Цього можна досягати навчанням, наявністю успішних відомих людей з інвалідністю, масовою культурою, яка нормалізує образ такої людини. Люди вірять, що соціальна середа реагує саме на запит, а якщо запит від людини з інвалідністю не сформований, складно досягати успіху.

Віта МОКРА, студентка ТНПУ, зЖ-43