600 балів — це реально!

600 балів — це реально!

Випускниця Монастириського закладу загальної середньої освіти І—ІІІ ступенів Марта Козак здобула рекордно високі результати на цьогорічному національному мультипредметному тестуванні (НМТ).


Так, дівчина отримала максимальні 200 балів одразу з трьох предметів — математики, української мови та історії України, а з англійської мови набрала 191 бал.

Успіх Марти — не випадковий: вона добре навчалася всі роки у школі, а у випускному класі посилено готувалася до НМТ.

«Я щороку брала участь у багатьох шкільних олімпіадах, неодноразово ставала переможницею. Вчителі добре із нами працювали, я приділяла достатньо часу навчанню, тож базу знань мала, без неї було б набагато важче, — ділиться Марта. — А готуватися до самого тестування я почала у вересні минулого року. Довго це чи ні, важко сказати, але для мене виявилося достатньо. Математику, українську мову та англійську я вивчала з репетиторами, а до тесту з історії України готувалася самостійно».

Випускниця каже, що не ставила собі за ціль отримати максимальні бали з усіх предметів, а прагнула просто показати гарний результат.

«Можливо, єдине, що я хотіла, це — здобути 200 балів з математики, оскільки це був мій улюблений предмет у школі і добре мені вдавався. А щодо інших предметів, то я навіть і не мріяла, що можу отримати максимум, однак точно думала про високі бали, — розповідає дівчина. — У мене була мета — добре підготуватися до мультитесту. І я до неї йшла чітко, систематично і впевненими кроками. Я мала чіткий графік навчання з усіх предметів. Навчалася, роблячи перерви, щоб не перевантажувати себе. Лише один день на тиждень у мене був вихідний від занять».

Напередодні мультипредметного тесту, признається Марта, дуже хвилювалася, а під час самого тестування змогла опанувати себе і зосередитися на завданнях.

«У цей момент змусила себе викинути з голови все зайве і спрямувати думки у потрібному напрямку. Це допомогло перебороти страх, — каже дівчина. — Завдання у тестах, вважаю, мені трапилися середньої складності. Найбільше переживала, як не дивно, за математику, бо хвилювалася, що не встигну зробити останнє завдання. Але опанувала себе і таки зуміла вчасно все розв’язати».

Найяскравіші спогади того дня, ділиться випускниця, пов’язані, звичайно ж, із результатами.

«Як сьогодні пам’ятаю, що коли уважно перевірила вже всі чотири предмети і треба було натискати кнопку «завершити тест», то в мене не було ніяких вагань, я лише вірила, що буде все добре і просто хотіла якнайшвидше побачити результат, — пригадує Марта. — Добре, що чекати на результати довго не довелося, первинні бали я побачила одразу на екрані комп’ютера. Одразу й не повірила.

Звісно, я хотіла показати хороший результат, але навіть у найбільших мріях не могла уявити, що зможу скласти три предмети на максимум. Сидячи того дня перед екраном монітора, мені здається, я декілька секунд просто не могла усвідомити, що відбувається. А коли прийшло розуміння, що справді отримала 600 балів, що моя праця була недаремною, я була дуже задоволена і щаслива».

Встановити рекорд і отримати максимальні бали з усіх чотирьох предметів Марті завадила всього одна неправильна відповідь у тесті з англійської мови.

«Відверто кажучи, спочатку я справді засмутилася, що всього дев’ять балів не вистачило до 200, що я припустилася лише однієї помилки. До речі, навіть знаю якої. Це було те завдання, над яким я довго думала, і таки обрала неправильну відповідь, — розповідає Марта. — Але я вважаю, що не треба сумувати з цього приводу і знецінювати свої досягнення. Мені здається, що я і так досягла класного результату, і для мене це вже велика перемога».

Щоб отримати такий результат, каже Марта Козак, потрібно повірити в себе і наполегливо працювати.

«Як би банально це не звучало, але віра в себе — це дуже важливий чинник. Бо якщо ти йдеш на тест із думками, що в тебе нічого не вийде, то ти складеш його погано. Окрім того, щоб чогось досягти, потрібно докласти чимало зусиль, — наголошує випускниця. — Тому майбутнім випускникам я пораджу працювати, але не перевтомлюватися. Не хвилюватися за результат, а просто вчитися для себе. Бо якщо ви будете старанно готуватися, то, зрозуміло, все вийде. А отримати 600 балів цілком реально, просто треба трошки постаратися».

Нині перед Мартою Козак відчинені двері найкращих вишів України. Однак наразі дівчина поки ще не визначилася, куди конкретно хоче вступати та на яку спеціальність.

«Наразі я зважую всі «за» і «проти», але планую навчатися в Україні, — розповідає дівчина. — Ніяких масштабних цілей не ставлю і далеко наперед не загадую, бо нинішні реалії навчили жити сьогоднішнім днем і цінувати кожну мить життя. А майбутнє — у Божих руках!»

Світлана ШЕВЧУК.

Фото з особистого архіву Марти КОЗАК.