Як то коло свині тре наробитися… І бараболю посади, і ячмінь вирости, потім те все повикопуй, помолоти, повари, потереби, помели, звари, запар, накалатай у путню, вихлюпни в корито, а свиня візьме і рилом фіть — та й викинула на підлогу.
Мені що — я вже старий, як пень, коло свині ходити не годен, але співчуваю тим молодшим, котрі ще мають силу тягати путні, виносити гної, вичерпувати гноївки, а потім відгодоване рохкало колоти, смалити, четвертувати, носитися від ганку до сіней із тушею і крутити тушонки, солити сало, молоти мнясо, напихати ковбаси, вудити, рубати, смажити, шкварити сало, бочки, мити нутрощі, ковбасянки, хвости, голови, вуха, язики… І пройшовши сім миль мосту, переживши сім неділь посту, все те відкривати й наминати. Наразі ж рихтуємося до пісненького майже півторамісячного житія.
Я ото днями вичитав, жи їден мудрагель з уряду, бодай би його моль з’їла, всім хвалився, жи вчителька з Івано-Франківська може си купити на місячну зарплату мало не півкорца свинини. Але я взяв свою односельчанку, її зарплату і підрахував раз із калькулятором, а раз — без нього, на кілько ж кілограмів свинячого багатства її зарплати вистачить. Я не знаю, може, наш Кабмін якісь супер-пупер калькулятори має, але в мене зовсім інакші цифри вискакуют. Аби тих півкорца кільо придбати, моїй вчительці тре півроку не їсти, не пити, лахів не купляти і на проїзд не витрачатися, тілько жити, як спартанка, і мріяти про половину свинячої туші в холодильнику. Я вам так скажу: не вірте, люди, нашим політикам і чиновникам. Бо як будете вірити, то вони покращать вам життя до шостої дошки.
Поки лунають по телевізору масляні побрехеньки, я вам нарихтував рецепт, який передала мені пані Надія Гурнік із Шимківців Збаразького району.
Маємо смачненькі налисники, які можна наминати без начинки. Берете літру молока сирого, шість яєць, 100 грамів цукру, дрібку солі, пакетик ванільки, сік одного лимона та апельсина. Додаєте шклянку муки. Місите рідке тісто, додаєте трошка ізюму або перетертого маку (столова ложка одного або другого). Змащуєте пательню олією, розігріваєте і смажите налисники. Їсьте їх без начинки, а при хотінні можете зрихтувати до них потертий голландський сир, перемішаний із надушеним часником. Правда, як будете калатати цю начинку, то до налисників не давайте цукру.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте