Кажут, же настає глобальне потепліннє. І точно — при такій погоді скоро на Новий рік будемо боки смажити на сонці. Та й сніг буде тілько на знимках.
В січню родитимут ябка і грушки, ще й гарбузи. Тож ми сі зробимо не тілько найспівочішою нацією, а ще й найхудішою — будем глитати їдні вітаміни, від яких сі не поправляют. І буде нам добре. Но наразі маємо взимі тілько глобальне потовстіння — нє, не від жиру, а від кількох кожухів на плечах. Бо в хаті тим газом сі не напалиш, а патики не гріют. Та й ціни на всьо такі, же лишаєсє хіба ябка їсти та й гарбузами заїдати. Мнясо дороге, а закім тую свиню вигодуєш, то витратишсі в кількоро раз більше. Гречку перед виборами тілько сіют, та й мука не дуже до рук липне. Но ми загартовані різними кризами і войнами, бо ще не такі злидні переживали, тож і ті, же нині нам пришили, пережиєм.
Вичитавім, же тре їсти горіхи, жеби мати добру пам’ять. Ну, то будемо хрумкотіти і пам’ятати кажний перебраний через ліміт куб газу. Тілько не самі горішки будем їсти, а печива з них. І маю при нагоді такого-во рецепта горіхового печива.
260 грам горіхів трошка підсмажити на пательні, а тоди перемолоти на м’ясорубці. Додати дві столових лижки пудри. Тоди взяти 260 грам муки, додати до горіхів, вкинути дрібку соли (на кінчик ножа). Розтопити 200 грам масла, додати до него 100 грам цукру, всипати пакетик ванільки і вляти то всьо до горіхів із мукою. Замісити тісто, скачати в кулю і на мисці поставити в холодильник на півгодини. Тоди нагріти духовку на 180 градусів. Тісто пощипати на маленькі кульки, викласти їх на бляшку, встелену пергаментним папером, і пекти 20─30 хвилин. Намеліт ще зо шклянку пудри і як витягнете печиво, остудіт його і обкачайте в тій пудрі. Поскладайте в коробку чи глибоку миску. Кажут мудрі люди, же тиждень може стояти. Но таке добро в мене стілько часу не чекає. Із чаєм можна й за день ум’яти.
Ще з горіхів можна чоколядові пальчики зробити. 125 грам розм’яклого масла розтерти з 50 грамами пудри, всипати 120 грам крохмалю і 50 грам муки. Файно розтерти, жеби грудок не було, тоди ще додати лижку какао, капку кориці для запаху. Наладьте си півшклянки горіхів. Як замісите тісто, поскубайте його на маленькі кусочки і начиняйте їх горіхами. Формуєте як кульку або як пальчик. Бляшку вистеляєте папером, як і в попереднім рецепті, духовку розігріваєте до 190 градусів і печете смаколик 15 хвилин. Готовий остудіт, обкачайте в пудрі і вйо наминати.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте