Приблизно за два тижні до висаджування розсади в грунт її починають загартовувати, привчаючи до низьких температур. Готувати і до можливих заморозків, і до зниженої температури треба на початку цвітіння, в період інтенсивного росту після 50-денного віку. Найбільш ефективним способом загартовування сіянців є зниження температури до 6—10 градусів уночі й 12—15 градусів удень, якщо дозволяє зовнішня температура. Зниження температури при зацвітанні перших квіток затримує цей процес і дозволяє зберегти зав’язі першого кетяга після висаджування у відкритий грунт.
Розсаду ранньостиглих помідорів у плівковій теплиці доцільно загартовувати, знімаючи накриття теплиці вдень і вночі, якщо зовнішня температура не нижче 5—6 градусів. При загартуванні сіянців у природних умовах вони не тільки опромінюються сонцем, а й добре обвітрюються, що затримує їх ріст і сприяє подальшій приживлюваності. Підвищити холодостійкість рослин допомагають підживлення фосфорними і калійними добривами. Особливо актуально це для холодних грунтів. Спільне внесення фосфору і калію прискорює цвітіння, дозрівання плодів, підвищує стійкість рослин до хвороб. Вносять їх при третьому підживленні розсади за 10 днів до висаджування в грунт за нормою: 10 г аміачної селітри, 30 г сірчанокислого калію, 40 г суперфосфату на 10 л води.
О. ПИЛИПІВ
Фото з вільних джерел
Прокоментуйте