Уже з понеділка, 28 листопада, частина християн розпочне приготування до Різдва. Адже саме в цей день у православних та греко-католиків бере початок Пилипівський піст. Він триватиме сорок днів, по шосте січня.
Віддавна вірні сприймали Різдво нарівні зі святом Христового Воскресіння. Тож як у молитві та пості християни дожидалися Великодня, так само і Різдвяний піст став для них особливим часом очікування на появу Бога. Установлення Пилипівки, як і інших багатоденних постів, припадає на давні християнські часи. Уже з IV століття святий Амвросій Медіоланський і блаженний Августин згадують у своїх творах Різдвяний піст.
Слід зазначити, що його народна назва походить від свята святого апостола Пилипа, яке припадає на 27 листопада — останній день перед постом, коли їдять скоромну їжу, заговини. Апостол Пилип уславився проповіддю Слова Божого та численними випадками зцілення людей. Його називають учнем, другом Господа й наслідувачем страждань Христових, адже апостола, як і Ісуса, розіп’яли на хресті.
На час Пилипівки вірні утримуються від вживання м’ясних і молочних страв, яєць, солодощів, алкогольних напоїв. Натомість дозволено ласувати медом, горіхами, сухофруктами. Піст полегшується для тих, хто хворіє або працює на важких роботах, вагітних, жінок, що годують дітей грудьми. Окрім спеціального раціону, в цей час необхідно подбати і про душу. Священики закликають людей приступати до сповіді, більше часу приділяти молитві, читанню духовної літератури, добрим справам.
Підготувала А. ЗИМНЕНКО.
Фото з вільних джерел
Прокоментуйте