Тільки-но в Кийові сказали, же буде мінімальна зарплата три двіста, як ціни поскакали догори. І кажний день щось росте. Ну, тим, в кого та зарплата ще буде, то якось вижиют. А кого на півставки чи на третину переведут? А кого звільнят? А пенсіонерам що казати? Вже сі грудень почав, тре помаленьку до свят рихтуватисі, а з чим? Ще як у селі яку курку-гуску-паця притримаєш, то буде коло чого походити. А хто не має чи не може тримати? Наминай, вуйку, кутю зо свого паю (якщо ти той пай ще маєш), закім нова пшениця не виросте. Та й до куті, я вам скажу, тре сі витратити. І до маку, і до цукру, а мед — то взагалі делікатес, можна си позволити літру раз на 50 років.
Но я майже забув за всі передсвяткові біди і навіть за то, що хтіли наші судді беркутівців, які людей убивали в Києві на Майдані, випустити, коли сусіди мої наробили гвалту: «Януковича допитуют по телєвізору!» Забув і всьо. Зато як вчув, же наш колишній — в ролі свідка, то мало ми кексик із рук не випав. Свідок? А завтра скажут, же взагалі потерпілий. А післязавтра — що тре повертати в Україну і просити пробачення, а після післязавтра вступит він у якусь партію, пообіцяє людям доляр по вісім, кінец війни і повернення Криму — і піде на президентські вибори з переможною фляшкою шампанського в кишені. Вже-во Азаров сі рипає, а за ним й інші «біженці». Так що ще нас чекає не їдне «шову». Як тільки будут гнати тарифи чи ціни, так і будут показувати нам коники по телєвізору, жеби ми сі забули, де жиємо і як.
Ага, поки не забув про кекси. Рихтуємо їх так.
Для них нам тре дві шклянки кефіру і стілько ж муки, шклянку цукру, їдне яйце, чайну лижку поташу, погашеного оцтом, дві столових лижки какао й зо 30 грам родзинок. Яйце збити з цукром, жеби утвориласі піна. Тоди додати кефір, поташ і родзинки, файно вимішати. Помішуючи, всипати муку, аби не було грудок. Половину тіста відляти в іншу посудину і до него додати какао. Вимішати файно.
Далі беремсі за форми. Кажну файно змащуємо олією і по столовій лижці вливаємо спершу їдне тісто, а потім — друге. Печемо півгодини в духовці, розігрівши її до 180 градусів. Як кекси сі спечут, виймаємо їх, даємо вистигнути. Жеби прикрасити, можна розтопити кавальчик чоколяди і нею поляти випічку або ж зрихтувати помадку: по дві столових лижки сметани, какао і цукру вляти в бляшане горнятко, додати 50 грам масла, проварити до трьох хвилин, трошка підстудити і помастити кекси. А далі мені не тре розказувати, що вам робити.
Тілько побажати «Смачного!»
Ваш пан ЮЗЕК.
Ілюстрація Миколи Пилиповича
Прокоментуйте