З нинішніми цінами на газ і бензину страшно на город сі вибирати. Тре зворати, тре привезти тую бараболю на город, тре її посадити. Добре, коли руки сі тріпают, ноги бігают, а крижі на місцю і нікуда не позіскакували. А мені, старому, що казати? За всьо плати зо свої мінімальної пенсії. І то тілько бараболя. А про решту що казати?
Я во буду крутити голубці з м’ясом і то мушу риж додавати, жеби більше вийшло. А то нинька того м’яса сі не накупиш. І такво жиєм — одному себе прогодувати зарплати чи пенсії не вистачає, а другий, жеби в тюрмі не сидіти, може нараз сто мільйонів застави дати. Таких тре не в тюрму, бо нам прийдетьсі їх тамка годувати. Най бігают на волі. Вкрав — на 100 мільйонів заплати, другий раз вкрав — на ще 200. Во вже чувім, же їден аж на 300 «лимонів» накравсі. І най платит. Таких-во би більше заставами обкладали, то, може, і нам пенсію хоць на 3200 підняли б за ті гроші.
А поки до того дійде, тре во після свят щось пририхтувати, бо вже паска сі скінчила, та й м’яса негусто. Такво ніс у кошику, то аж сі вгнув, а за тиждень-другий на столі їдні хвостики від підвісок сі лишили. Так що калабуцяєм економні голубці.
Виставляю на стіл 300 грам свинячого фаршу, їдну середну головку капусти, по їдній морквині, цибулині, третину шклянки рижу, три столових лижки томатного соусу, чорний мелений перец і сіль. У глибоку миску ляю воду і додаю трошка солі. Закім вона скипит, встигаю почистити моркву і цибулю. Опускаю в миску капусту качаном донизу і даю їй сі проварити до десяти хвилин. Я так роблю для того, аби потім тота капуста в горлі не стригла, бо нинька її так файно обробляют — і закім росте, і вже як виросла, а тоди ще як до купи складают — же жолудок того не годен перетравити. Мені раз їдна така твердюща капуста сі попала, же вкусити не годен було. Тому й вару. Так, рихтую далі. Як капуста такво сі проварит, студжу її, підрізаючи ножом коло качана. Обібрані листки вару окремо ще 10 хвилин, жеби ліпше змнякло, але сі не розварило. Тим часом мию риж і сирий вимішую з м’ясом. Цибулю ріжу на дрібно, моркву тру на грубій тертці і всьо то файно вимішую з рижом і мнясом. Потім солю й перчу. На крижівках зрізую оте потовщення, же до качана йде, і кручу голубці. Тоди складаю всьо в банячок, далі томатний соус розбавляю шклянкою води і заливаю ним голубці. Тушкую неповну годину.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК.
Ілюстрації Миколи Пилиповича